Nieuws - 7 augustus 2016

Festival afgelast vanwege populariteit

tekst:
Didi de Vries

Het Wageningse festival Droeffeest gaat dit jaar niet door. De bewoners van Droevendaal vinden het feest te groot worden en willen de verantwoordelijkheid niet langer dragen.

Foto: Sven Menschel

Droeffeest vindt iedere september plaats op het terrein van studentenhuisvesting Droevendaal en wordt georganiseerd door een groep bewoners.

Het feest was oorspronkelijk bedoeld als evenement voor en door Droevendalers. De laatste
jaren kwamen steeds meer mensen van buiten; ook feestvierders die geen binding hebben met Droevendaal. In 2015 trok het feest tussen de 2500 en 3000 bezoekers.

‘En dat is teveel voor een plek als Droevendaal’, zegt een woordvoerder van de organisatie. ‘Zeker als je bedenkt dat we niets doen aan promotie, alleen mond-tot-mondreclame.’

De organisatie pakte Droeffeest sinds twee jaar professioneel aan.

De organisatie pakte Droeffeest sinds twee jaar professioneel aan. Bij de ingang stonden hekken en vorig jaar werden zelfs polsbandjes uitgedeeld om bezoekersaantallen bij te
houden. Dit was mogelijk dankzij een groter organisatieteam dan voorgaande jaren en goede afspraken met gemeente en politie.

Afgezien van een paar opstootjes en een enkele insluiper verliep het goed. Maar de groei van buurtfeest tot festival ging ten koste van het eigen plezier van bewoners. Veel van hen hielpen mee als vrijwilliger en hadden daardoor minder tijd om zelf van het feest te genieten.

Het is jammer als je om middernacht je eigen huis in loopt en dat staat vol met mensen die je niet kent en die vaak niet eens in Wageningen wonen.

‘Bovendien is het jammer als je om middernacht je eigen huis in loopt en dat staat vol met mensen die je niet kent en die vaak niet eens in Wageningen wonen.’

Voorlopig is er geen plan voor een alternatief. Mocht dat er toch komen, dan zal het waarschijnlijk een kleinschalig evenement zijn.