Wetenschap - 11 januari 2016

tekst:
Roelof Kleis
3

Voedingskundige Femke Sijtsma heeft de Coverprijs 2015 gewonnen. Het omslag van haar proefschrift haalde 39 procent van de bijna 3300 uitgebrachte stemmen.

Sijtsma promoveerde begin november op een studie naar de relatie tussen voedingspatronen en hart- en vaatziekten. De cover van haar proefschrift sloot daar naadloos op aan: een kleurig patroon van blokjes onbewerkte voedingsmiddelen.

Sijtsma maakte gebruik van een illustratie van het kunstenaarsduo Lennert & Sander. Die maakten het beeld voor een Volkskrant-special over voeding. ‘Het paste precies bij mijn proefschrift’, licht Sijtsma toe. ‘Ik was op zoek naar een beeld dat dat idee van voedingspatronen tot uitdrukking brengt. Als je dan googelt kom je niet veel verder dan allerlei fruitmanden. Toen stuitte ik op dat plaatje van Lennert & Sander. Tof, die voedingsblokjes. Dat was precies wat ik zocht. En ook nog eens onbewerkte producten. Die kwamen als beste uit mijn onderzoek.’

uitslag coverprijs 2015.jpg

Sijtsma benaderde vervolgens de kunstenaars met het verzoek of ze het beeld mocht gebruiken. ‘Ik heb ze gemaild, uitgelegd waar mijn proefschrift over ging en dat hun werk daar zo mooi bij paste’, legt ze uit. ‘Ze reageerden heel enthousiast.’ Uiteindelijk mocht Sijtsma de illustratie gratis gebruiken. Met vermelding uiteraard van de credits. Harald Pieper van Promotie In Zicht zorgde voor het uiteindelijke design. In feite niet meer dan wat ruimte creëren voor de titel en de auteur. Sijtsma: ‘Ik vond het beeld zo mooi dat ik de tekst niet heel erg naar voren wilde halen.’

De promovendus kreeg in aanloop naar de promotie al veel lof voor haar omslag. ‘Tijdens mijn verdediging heeft elke opponent er wel iets over gezegd. Eentje had er zelfs een spelletje mee gedaan met zijn kinderen: raden van welke groente of fruit de blokjes zijn gemaakt.’ Deelname aan de Coverprijs kwam vervolgens als een aangename verrassing. Vrijwel meteen nadat
verkiezing on-line ging, nam Sijtsma de kop. Om die vervolgens niet meer af te staan.

Daar heeft ze zelf overigens een aandeel in gehad. Via Facebook en LinkedIn riep ze volgers op te stemmen. Ook de eigen leerstoelgroep zette zich achter de uitverkiezing. En last but not least de familie thuis. ‘Die hielden voortdurend bij hoe het er voor stond en riepen kennissen in de buurt op om ook te gaan stemmen.’ De voedingsblokjes trokken 39 procent van de 3300 stemmen. Nummer twee werd Dianne van der Spek die met haar cover over klauwgezondheid bij dieren een respectabele 29 procent van stemmen kreeg.

Sijtsma kreeg de oorkonde van Coverprijs vanochtend uitgereikt op haar tijdelijke werkplek bij Biotechnion. Tot eind deze maand doet ze daar nog onderzoek naar het gebruik van suikerhoudende frisdranken. Daarna is de toekomst ongewis. ‘Ik ben op zoek naar iets anders. Ik wil graag onderzoek blijven doen bij een universiteit of bedrijf. Daarnaast trekt het onderwijs mij ook. Het liefst zou ik een combinatie van beide willen doen.'

Re:acties 3

• Roelof Kleis

#Sann. Waarom toch die zuurheid? De Coverprijs is een aantal jaren geleden naar de website verplaatst om er een online verkiezing van te maken. Iedereen van binnen en buiten Wageningen UR kan daardoor stemmen. Dat maakt het niet alleen leuker en spannender, maar mogelijk ook wel minder arbitrair. Een driekoppige commissie van deskundigen is op de keper beschouwd ook maar een steekproef n=3. Bij een online-verkiezing heeft de kandidaat een vinger in de pap. Dat klopt. Sterker nog, de redactie heeft de genomineerden uitdrukkeljk uitgenodigd om in hun kringen bekendheid te geven aan de verkiezing. Desondanks durf ik de stelling aan dat Femke Sijtsma minder vrienden heeft dan de ruim 1300 stemmen die op haar cover zijn uitgebracht. Zij is een meer dan terechte winnaar.

• Sann

Allereerst vind ik het ook een mooie cover en gaat het me er totaal niet om dat Femke Sijtsema niet had moeten winnen. Het gaat erom dat dit voor mij niet de manier is om een winnaar aan te wijzen. Natuurlijk zullen er mensen op haar hebben gestemd die zij (haar familie/de leerstoelgroep/etc) niet heeft gecontacteerd. Maar ik durf te stellen dat dit niet in verhouding staat tot het aantal dat ze wel heeft bereikt met promotie. Een commissie hoeft niet N=3 te zijn, er zijn vele mogelijkheden om ook een mooi aantal stemmers te vergaren zonder de invloed van de makers. Dat zou het pas spannend maken i.p.v. online kunnen volgen hoeveel mensen je nog nodig hebt.

• Sann

Gewoon een ordinaire populariteitspoll dus. Gefeliciteerd: u heeft de meeste online vrienden. :) Waarom niet een commissie die onafhankelijk de covers beoordeelt?

• crititus

stom dat je een coverprijs wint, voor een plaatje van internet

• Wakker Vlees

Een afbeelding wat perfect past bij het proefschrift, en wat met toestemming van de kunstenaars wordt gebruikt is gewoon eerlijk gewonnen.