Nieuws - 10 april 2008

Feestje

nieuws_2071.jpg
Een week terug ben ik sinds lange tijd weer eens op een feest geweest. En niet zomaar een feest, maar een afstudeerfeest, en een goeie. Zo een waar bier - en fris, maar wat zou dát - gratis is.
Ik heb wel eens heel hard geroepen dat ik het laatste jaar minder drink, en dat is ook zo. Tenminste, op een bepaalde manier. Vroeger - oh glorieuze jeugd - dronk ik minstens twintig bier op een avond, minstens drie avonden in de week. Hier ben ik niet trots op, maar laat ik mezelf niet beter voordoen dan ik was. Nu drink ik nog hoogstens eens in de twee weken, en hoewel ik de twintig niet vaak meer haal, gaat het ook wat ver, zo niet kilometers te ver, om te zeggen dat ik het nu puur voor de smaak doe.
Meestal drink ik in gezelschap van goede vrienden. Een beetje praten, lachen, schreeuwen, en aan het eind maken we gezamenlijk, heel stoer, een stoel, plantenpot of - bij gebrek aan beter - een flesje stuk. Simpel, maar o zo bevredigend. Op feesten kom ik bijna nooit meer; de hoeveelheid klereherrie die er gemaakt wordt heb ik graag zelf in de hand.
Hoe langer ik niet op een feest kom, hoe meer het fenomeen me ook tegen begint te staan. Zwalkende mensen van wie je niet weet of ze nou aan het dansen zijn of dat ze gewoon op de benen proberen te blijven. Stinkende, dronken kennissen, die ineens je vriend weer zijn geworden en druppeltjes ingedikt speeksel in je oor tuffen terwijl ze iets proberen duidelijk te maken wat je aan het eind van de avond nog niet snapt. Dringen aan de bar, grote massa’s zwetende lijven waar je doorheen moet wringen, al excuses aanbiedend voor het bier dat je uit handen stoot. Dronken overmoed, zweet, rook, gladde vloeren, smerige plees. Nee, voor mij nooit geen feesten meer.
Maar daar kwam dus pas een einde aan. Zonder erbij stil te staan ben ik naar een afstudeerfeest gegaan. En wat denk je: een beetje praten, lachen, schreeuwen en aan het eind probeerden we gezamenlijk, heel stoer, zoveel mogelijk plastic glazen kapot te stampen. Heerlijk.