Nieuws - 3 april 2008

Feesten op z’n Mexicaans

Vijf maanden verbleef Ronald Kruizenga voor zijn afstudeeronderzoek in Léon, een grote industriestad in Mexico. De vijfdejaars student Internationaal land- en waterbeheer analyseerde hoe verschillende actoren in de stad omgaan met de snel groeiende vraag naar water. In zijn vrije tijd ontdekte hij dat Mexicanen minstens zo goed kunnen feesten als Tukkers.

nieuws_2047.jpg
‘De eerste twee maanden in Mexico heb ik voornamelijk gebruikt om mijn Spaans te verbeteren. Daarbij kreeg ik privéles van een Mexicaanse studente. Tijdens mijn stageperiode in Argentinië heb ik een redelijke basis gelegd in het Spaans maar het was nog niet goed genoeg om mijn veldwerk uit te voeren. Dat bestond namelijk vooral uit het afnemen van interviews. Gelukkig ging mijn Spaans snel vooruit en had ik dus weinig moeite met de interviews.
In die tijd woonde ik in een studentenhuis met tien Mexicanen. Echt een heerlijk zooitje ongeregeld! Dag en nacht dorstige mensen over de vloer, oftewel altijd feest. Aan gezelligheid geen gebrek. Toch heb ik er op een gegeven moment bewust voor gekozen om de laatste drie maanden van mijn verblijf alleen in een appartementje te gaan wonen. Door mijn gezellige maar ook nogal luidruchtige huisgenoten miste ik ’s nachts nogal eens wat uurtjes slaap. Ik moest ’s ochtends vaak vroeg beginnen en het was dus wel handig om wat slaap te krijgen nu en dan.
Die interviews waren erg leuk en soms ook spannend om af te nemen. Mijn eerste interview was met de burgemeester van Léon. Daar was ik logischerwijs een beetje zenuwachtig voor. Léon is de vijfde stad van Mexico en telt meer dan een miljoen inwoners. Het interview verliep gelukkig vlekkeloos. Het was net alsof ik met mijn vader aan tafel zat. De burgemeester heeft veel ervaring op het gebied van watermanagement en beschikt over een waardevol netwerk binnen Leóns watersector. Daar heb dankbaar gebruik van gemaakt. León staat overigens bekend om haar enorme leerindustrie en wordt ook wel de ‘schoeiselhoofdstad’ van Mexico genoemd.
Naast het werk aan mijn thesis heb ik nog een aantal mooie trips gemaakt. Vooral de staat Oaxaca heeft veel indruk op me gemaakt. Dat is misschien wel de meest traditionele staat van Mexico. Tijdens de weekenden ging ik regelmatig op stap met mijn huisgenoten. We bezochten mooie steden, hun familie of gingen naar feesten. En feesten, daar zijn Mexicanen goed in. Tukkers gelukkig ook, dus er was wat dat betreft wel een wederzijdse klik. Het enige wat me daarbij tegenstond is dat mijn Mexicaanse vrienden na het nuttigen van een flesje tequila rustig weer achter het stuur kruipen.’