Nieuws - 6 november 2013

Feesten in Kopenhagen

Wie? Josien Noppers, tweedejaars masterstudent Sensory Science
Wat? Vier maanden mastervakken volgen.
Waar? Kopenhagen, Denemarken

‘Een vast onderdeel van onze master is het volgen van een aantal vakken in Kopenhagen, vier maanden lang. Het is een soort uitwisselingsproject, gebaseerd op het gegeven dat de universiteiten van Wageningen en Kopenhagen elk veel kennis over Sensory Science binnen hun muren hebben. Organisatorisch was het gemakkelijk, alles werd voor ons geregeld.

Ik ging vanuit Wageningen met vijftien anderen, dat maakt het minder noodzakelijk om allerlei nieuwe contacten aan te knopen. Toch heb ik bewust ook het gezelschap van anderen opgezocht, vooral internationale studenten. Op vrijdagavond ging ik stappen en indrinken in de kroeg op de campus. Daar was alcohol goedkoop, in tegenstelling tot de andere horeca in Kopenhagen. Er waren daar ook veel Denen, maar die stonden niet open voor contact.

Het was prettig om even uit Wageningen weg te zijn, een andere universiteit zien. Kopenhagen is echt een stad, een plek waar het leven dag en nacht doorgaat. Dat is anders dan wat ik in Wageningen gewend ben. Verder had ik het geluk dat tijdens mijn verblijf in Kopenhagen het beroemde muziekevenement Distortion plaatsvond. Een gratis festival, vijf dagen lang in verschillende delen van de stad. Complete chaos, veel muziek en vooral heel veel mensen die er samen één groot feest van maken. Echt superleuk om mee te maken.

In veel opzichten was Denemarken vergelijkbaar met Nederland. Ik kon overal op de fiets naartoe en dat deed ik dan ook: elke dag een half uur op mijn fiets naar de universiteit. Ik volgde twee vakken met colleges en practica, en een vak vergelijkbaar met ACT. Inhoudelijk had weinig moeite met de stof. In Wageningen moet ik keihard vechten voor een zeven, terwijl dat daar vrij makkelijk is. Dus als je een paar cijfers op moet krikken, dan is Denemarken de place to be.’