Student - 26 juni 2008

Feestelijke bubbels en idealistische repen

Van gekleurde champagnebubbels en een paardentrekveer tot een plan voor een educatieve boerderij. Allerlei verrassende ontwerpen waren er te zien op de Innovatiemarkt die vrijdag 20 juni gehouden werd bij Van Hall Larenstein in Wageningen. Eerstejaars van alle opleidingen toonden de innovatieve producten die ze de laatste lesperiode hebben ontwikkeld.

nieuws_2361.jpg
Glaasje champagne? Lekker, maar dan wel met gekleurde bolletjes met een smaakje erin. ‘Sphere noemen wij de bolletjes die bestaan uit een buitenlaagje en die van binnen vloeibaar zijn’, vertelt Hein Kieffer. Met klasgenoot Roel werkte hij aan dit product, waar koks al mee experimenteren in restaurants. De studenten Food Innovation Management voorzagen de bolletjes van zoete en hartige smaken, zoals honing, vanille, kers en olijf. Ook verwerkten ze er tonic in, dat oplicht onder blacklight. Hein: ‘We zien Sphere als garnering en een luxeproduct voor op feestjes.’
Verderop staat Mike Johnson, die met klasgenoten Mindy en Jasper als groep M²J een gezonde snack heeft ontwikkeld, de AnGary bar. ‘Boost your NRG’ staat er op de verpakking. Gary is een ingrediënt dat wordt gewonnen uit de cassavewortel en veel wordt gegeten in West-Afrika, vertelt Mike. In de reep zitten ook honing, noten en gedroogd fruit, allemaal natuurlijke ingrediënten. Verder heeft de AnGary Bar een fairtradecomponent; met de cassavereep willen de studenten boeren in Afrika extra inkomen bezorgen.
Leuk, al die idealen, maar is de reep ook lekker? ‘We krijgen heel positieve reacties. Het is een bijzonder product, omdat gary hier onbekend is. Het smaakt een beetje zuur, maar dat proef je niet in combinatie met de andere ingrediënten. Alle studenten vinden het lekker, veel komen terug om nog een stukje te halen’, aldus Mike.
Iedere opleiding had vooraf bepaalde eisen aan de producten gesteld. De focus bij Equine, Leisure & Sports lag op veiligheid voor producten in de paardensector. Een van de meest succesvolle producten is de speciale paardendeken van drie eerstejaars van die opleiding. ‘Door de problemen met de hitte bij de Olympische Spelen in Hong Kong kregen we het idee een thermodeken te maken waarmee paarden kunnen worden afgekoeld,’ legt Lisette de Reus uit. De studentes zochten contact met een Duits bedrijf. Het thermische effect bleek nog niet haalbaar, maar het bedrijf vond het model dat de eerstejaars hadden bedacht zeer interessant.