Nieuws - 13 december 2007

Feest

1682_nieuws.jpg
Hij is weg, de goedheiligman. Onze eigen Sinterklaas heeft het land verlaten en al het bijkomend schaamteloos gevreet hopelijk voor een paar dagen meegenomen. Wat heb ik er dit jaar weer tegen op gezien. Het allervervelendste van sinterklaas is dat je het met elk groepje waar je deel van uitmaakt - en dat zijn er nogal wat in je studententijd - moet vieren. Je huis of afdeling, je dispuut, je jaarclub, je studievereniging en het ergst van allemaal: je familie. In mijn geval bestaat die familie uitsluitend uit zeer sociaal vaardige en gezellige mensen die jammer genoeg allemaal een mbo-diploma bedrijfskunde op zak hebben, met een enkele hbo-uitschieter. Begrijp me goed, hier is niets mis mee, maar het heeft wel twee nadelen.
Hoewel iedereen reuze geïnteresseerd is, wordt toch ieder jaar weer snel duidelijk dat ik als hardcore bètastudent niet veel raakvlak heb met de rest van mijn familie. Als de ogen zenuwachtig heen en weer flitsen terwijl ik zo eenvoudig mogelijk antwoord probeer te geven op de vraag waar mijn afstudeervak over gaat, schiet het door mijn hoofd dat ik me beter had kunnen beperken tot: ‘iets met zware metalen, ik ben over een half jaar klaar’.
Daarnaast zijn die mbo-opleidingen allemaal al lang voltooid en ieder lid van mijn familie heeft dus geld te over, waardoor het te besteden bedrag voor de sinterklaascadeautjes dit jaar op maar liefst 35 euro is gesteld. Dat is gelijk aan honderd zakken havermout en, gezien de geringe eetbaarheid van die troep, dus aan twee jaar ontbijten. Twee jaar ontbijt: ik vind het nogal wat om zomaar voor sinterklaas te krijgen.
Daar komt nog bij dat iedereen eigenlijk alles allang heeft, en er uit pure verveeldheid cadeautjes als Björn Borg-ondergoed en staatsloten gevraagd worden. Het uitpakken en voorlezen van de gedichtjes dient puur als avondvulling zodat het niet al te duidelijk is dat iedereen eigenlijk vooral voor de drank komt.
Nee, dan een gezellige sinterklaasavond onder studenten. Waar een klein cadeautje van rond de vijf euro niet zorgt voor zoveel financieel discomfort dat je vergeet blij te zijn met je presentjes. Goedmoedige gedichtjes, leuke cadeautjes, acht linkse rakkers rond een tafel vol als pakpapier gebruikte ouwe kranten en iedereen met kramp nog in de vingers van het op het laatste moment gedichten schrijven. Zo is sinterklaas bedoeld.