Nieuws - 28 februari 2002

Fast food cruciaal voor armen in Nairobi

Fast food cruciaal voor armen in Nairobi

De straatverkoop van voedsel in Nairobi zou gelegaliseerd moeten worden, menen twee onderzoekers. Dat zou de beschikbaarheid voor de armen van veilig, voedzaam en goedkoop voedsel verbeteren. Het stadsbestuur ziet de slordige kraampjes met chapati en mandazi ? lokale versies van pannenkoek en donut - het liefst verdwijnen.

In kleine kraampjes langs de weg wordt in de hoofdstad van Kenia, net als in de rest van Afrika, kant en klaar eten verkocht. Voedingskundige ir Hilda van 't Riet deed promotieonderzoek naar de bijdrage van deze street foods aan de voeding van arme mensen in Nairobi.

Juist degenen die het armste zijn en in sloppenwijken wonen, eten vaak voedsel dat langs de kant van de weg gekocht is. Het is snel, gemakkelijk en goedkoop, vinden ze, al blijkt dat laatste niet altijd waar. Wie iets rijker is eet ook vaak buitenshuis, maar dan in eenvoudige restaurantjes. Zij zeggen niet van kraampjes op straat te eten omdat die niet hygi?nisch zijn.

Ook Alice Mboganie Mwangi MSc onderzocht de straatverkoop van voedsel in Nairobi. Zij concludeerde dat het een belangrijke bron van inkomsten vormt voor de arme inwoners van Nairobi. Vijfenzestig procent van de armsten verdient hiermee het grootste deel van zijn inkomen. Street foods voorzien de armsten niet alleen van werkgelegenheid, maar voorzien ook in hun voedselbehoefte. Het is vet en eiwitrijk voedsel, maar het bevat onvoldoende ijzer en vitamine A. Toch denkt Mwangi dat de voedingswaarde van de straatverkoop stijgt als de verkopers er meer mee kunnen verdienen.

Stadsbestuurders van Nairobi erkennen de handel in street foods niet en zien de slordige kraampjes het liefst verdwijnen uit het straatbeeld. Vooral het zakendistrict van de stad willen ze een modern aangezicht geven. Van 't Riet en Mwangi pleiten voor erkenning en legalisering van de straatverkoop. Verkopers zijn dan zekerder van hun inkomsten, en de beschikbaarheid van veilig, voedzaam en goedkoop voedsel voor de allerarmsten kan op die manier verbeterd worden. Concreet stellen ze voor stromend water en toiletten beschikbaar te stellen op plaatsen waar eten verkocht wordt. Ook zou het frituurvet dat verkopers gebruiken verrijkt kunnen worden met vitamine A. Voor dergelijke projecten is, denkt Van 't Riet, samenwerking nodig tussen lokale overheid, verkopers en maatschappelijke organisaties. | J.T.

Beide onderzoekers promoveren bij prof. Wija van Staveren, hoogleraar voeding van de oudere mens.

Chapativerkoper in Nairobi. | Foto Hilda van 't Riet