Nieuws - 12 januari 2016

Famelab: grijp je publiek in 3 minuten

tekst:
Rob Ramaker

Presentatiewedstrijd Famelab zoekt jonge wetenschappers die hun onderzoek willen delen met een breed publiek. Een achttiental bepaalt op 4 maart onderling wie de beste pitch houdt.

Onderzoekers kunnen zich aanmelden tot 15 februari. Een week later volgen voor het eerst twee trainingssessies. Hierbij leren deelnemers onder professionele begeleiding hoe ze zich het best over het voetlicht brengen. ‘Behalve dat je hiervan leert, kun je dit op je cv zetten’, zegt Jac Niessen, wetenschapsvoorlichter van Wageningen UR en organisator. ‘Bovendien sta je zekerder op de planken tijden Famelab.’ 

De competitie zoekt mensen die niet alleen helder hun werk kunt uitleggen, maar daarbij ook hun creativiteit en enthousiasme gebruiken. Op vier maart worden deelnemers beoordeeld door een jury bestaande uit Edwin van Laar (hoofdredacteur Resource), Cathelijne Stoof (universitair docent Bodemgeografie en landschap) en Padraic Flood (winnaar Famelab in 2014).  

De lokale winnaar mag deelnemen aan een landelijke masterclass en deelnemen aan de nationale finale in 22 april in Utrecht. Hier neemt hij of zij het op tegen onderzoekers uit onder meer Leiden, Nijmegen, Groningen, Amsterdam en Utrecht. In de finale wordt gestreden om een stageplek bij omroep NTR en een ticket naar de internationale finale op het Cheltenham festival komende juni in het Verenigd Koninkrijk.