Nieuws - 26 februari 2016

FameLab presentatietraining

tekst:
Koen Guiking

Een presentatietraining van een halve dag moest de deelnemers aan FameLab Wageningen klaarstomen voor hun optreden op vrijdag 4 maart.

FameLab-deelnemers bereiden hun presentatie voor. Foto: Ward van Beek, ItsaRep.

De deelnemers aan de trainingen op dinsdagmiddag en donderdagochtend wilden voornamelijk weten hoe ze hun wetenschappelijk onderzoek in vredesnaam in drie minuten konden vertellen. ‘Heel veel bekend geworden speeches zijn kort’, hield presentatietrainer Ward van Beek de promovendi voor die volgende week meedoen aan wetenschapscommunicatiewedstrijd FameLab. ‘Een complexe boodschap in een paar minuten vertellen kan dus wel.’ Maar, zo zei Van Beek er meteen bij, je moet als wetenschapper wel even leren dat je aan de nuances voorbij moet gaan. ‘Je laat de mitsen en maren weg, vertelt een wetenschappelijk eenzijdig verhaal, maar wat je vertelt moet correct zijn.’

‘Hoe zorg ik dat ik daar straks met zelfvertrouwen sta?’, was een andere prangende vraag. Je verhaal heel vaak oefenen, was het kortste antwoord. ‘Dan heb je het zo goed in je hoofd dat je niet meer afgeleid kan worden.’ En wat ook werkt, zo wist Van Beek, is zien dat de andere kandidaten het presenteren ook niet allemaal van nature onder de knie hebben. Dus daar gingen ze. Eén voor één gaven de jonge onderzoekers die volgende week vrijdag in Impulse meedoen aan de Wageningse FameLab voorronde hun presentaties. De andere deelnemers stelden vragen en gaven tips om het verhaal aan te scherpen. Zo was er iemand die in de eerste zin direct hele moeilijke termen gebruikte. ‘Daardoor zit het publiek die eerste zin nog te verwerken en missen ze wat erna komt. Die mensen ben je dus meteen kwijt’, legde presentatietrainer Van Beek uit. Ook attributen meenemen kan helpen, tipte hij. Als je die goed kiest dan ziet het publiek meteen waar het over gaat en hoef je veel minder uit te leggen.

Wie wil zien hoe de presentatoren het er vanaf brengen tijdens de regionale voorrondes van de Europese FameLab-wedstrijd moet op vrijdag 4 maart om 13.45 uur naar Impulse komen. Niet alleen Wageningers gaan de strijd met elkaar aan. Ook promovendi uit Groningen en Delft doen mee.

FameLab is een Europese wedstrijd waarin promovendi drie minuten krijgen om het publiek enthousiast te maken voor hun onderzoek. Na de regionale voorrondes volgen landelijke finales in meerdere Europese landen en tenslotte is er een Europese finale in Engeland. De Europese finale is al eens gewonnen door een Wageninger. Dat was Pádraic Flood in 2014.

Gerelateerde berichten: