Nieuws - 21 februari 2008

Falafel

1916_nieuws.jpg
Schuilend voor miezerregen sta ik in een stampdruk maar klein fastfoodrestaurant. Ik ben net naar een brainstorm geweest over jongeren en natuurbeleving in Paradiso. Langzaam valt de schemering in. Piepend en krakend passeren Amsterdamse trams, op weg naar hun eindbestemming. ‘Voor mij een falafel’, hoor ik een vage bekende zeggen. Ik frons mijn wenkbrauwen. Dit kán ik niet goed verstaan hebben. Eén voor één kletteren mysterieuze kleine balletjes met krokant laagje in de frituurpan. Ik heb geen idee wat het is.
Al struikelend over de naam van het gerecht bestel ik ook zo’n broodje. Ik kijk erbij alsof ik net in een klein Pools dorpje een piwo heb geprobeerd te bestellen. Wachtend, met angstige ogen, hopend dat ik wel bier en geen spiritus genomen heb. Langzaam dringt het tot mij door: ik ben als enige totaal onbekend met deze razendpopulaire Libanese specialiteit van kikkererwten.
Op de bosbouwschool kon ik me wel aardig redden: zuurkool, andijvie en eens per jaar een reerug. Eén dag Amsterdam en ik val al kansloos door de mand. Ik weet niets van de moderne gezonde voeding. Elke dag schieten de voedselreclames langs mijn zintuigen, maar ik kan het simpelweg niet volgen. Ik citeer: ‘Dit product bevat schimmeleiwit, afkomstig van een plantje uit de familie van de paddenstoelen’.
Begrijpen of niet, niets houdt me van de Bewuste Keuze af. Vanaf nu eet ik modern en zeer verantwoord. Met grote happen prop ik smakkend binnen een minuut een zakje suikervrije dropjes naar binnen. Goed bezig, dit is een bewuste keuze die voldoet aan internationale voedingsrichtlijnen. Eén minuut en ik heb al een hele kroket bespaard. Nog even en sporten gaat totaal overbodig worden.
Toch valt er ook nog veel te winnen. Negentig procent van de peuters heeft nog steeds geen televisie op de kamer. Geen reclame voor gezonde voeding dus. Gelukkig komen kinderen steeds minder buiten en kunnen gezonde games eindelijk een groot succes gaan worden. Alle vrijgekomen speeltuinen bouwen we gewoon om tot uitloopterrein voor het vee. Eindelijk kunnen we de dieren een vrij leven buiten geven. Aan een bewust stukje vlees ben ik wel toe, want zo lekker is falafel nou ook weer niet.