Student - 25 juni 2009

FRIESE ZONNEVRETER WINT SOLAR CHALLENGE

De Griene Sinnefretter, de zonneboot van Van Hall Larenstein en het groene aoc uit Leeuwarden, heeft de Dutch Open Solarboat Challenge gewonnen. De studenten ontvingen op zaterdag 20 juni de overwinningsbokaal voor tweemansboten uit handen van minister Jacqueline Cramer van VROM.

De directe concurrent op de vierdaagse zonnebootrace op de Zeeuwse wateren, de technische Fachhochschule uit Emden, werd die dag nipt verslagen door een tactische wissel van de bemanning, vertelt teamlid Tjamme Tilstra. ´De Sinnefretter helde in de voorgaande dagen licht naar een kant, waardoor de boot extra weerstand ondervond. Door een andere gewichtsverdeling kregen we een iets betere balans die ons uiteindelijk de beslissende twee seconden voorsprong op de Duitsers heeft opgeleverd.’ De twee afsluitende sprintetappes tussen Arnemuiden en Middelburg bleken net kort genoeg om de Duitse zonneboot voor te blijven. Van de overige deelnemers hadden de twee koplopers op de laatste dag weinig meer te duchten, de ferme golfslag en het zoute water van het Veerse Meer hadden bij de andere teams in de openingsfase al voor de nodige problemen met de elektronica gezorgd.