Nieuws - 6 februari 2015

FOODTOPIA toont belang voedingswetenschap

tekst:
Koen Guiking

De tentoonstelling FOODTOPIA in het Leidse Museum Boerhaave, samengesteld door gastconservator Louise Fresco, toont hoe de wetenschap bijdraagt aan het verbeteren van ons voedsel. De expositie werd op donderdagavond 5 februari geopend.

Foto's: David van Dam

In een museum tonen welke invloed wetenschap en innovaties hebben op ons dagelijks leven is een duidelijk voorbeeld van ‘kruisbestuiving tussen kennis, kunst en het leven’, zoals Wageningen UR bestuursvoorzitter Fresco dat noemt. Fresco: ‘Ik wil duidelijk maken dat wetenschap niet abstract is, maar dat het de samenleving echt verder helpt.’ Ze geeft onmiddellijk toe dat van veranderingen ‘vruchten worden geplukt, maar ook problemen worden geoogst.’ Fresco: ‘Ja, er zijn veel fouten gemaakt. Bijvoorbeeld met het gebruik van kunstmest. Maar het is een leerproces. Dat is het hoopgevende van wetenschap. Vindingen worden gedaan, getoetst en verbeterd.’

Over haar rol als gastconservator is ze bescheiden. ‘Ik heb heel veel voorbeelden gegeven van Nederlandse voedselinnovaties die ons leven drastisch veranderd hebben of zullen gaan veranderen. Daarna was het aan Boerhaave om dat te visualiseren. Dat hebben ze geweldig gedaan.’ Een bijzonder fraaie opstelling is bijvoorbeeld de enorme ‘sushi bar’. Bezoekers kunnen hier objecten van de lopende band halen en voor zich op hun bord plaatsen. Dan begint een video te spelen waarin Fresco iets vertelt over het voorwerp.

‘Toen ik die kweekburger op tv zag, wist ik: die wil ik.’
Dirk van Delft, Muesum Boerhaave

De directeur van Museum Boerhaave, Dirk van Delft, kreeg het idee voor de tentoonstelling toen hij hoorde dat de Maastrichtse hoogleraar Mark Post ‘s werelds allereerste kweekburger had gemaakt. ‘Toen ik die kweekburger op tv zag, wist ik: die wil ik.’ Die specifieke kweekburger was natuurlijk opgegeten, maar de kok die hem had bereid, maakte er een dag eerder ook één klaar, om vast te oefenen. ‘En die hebben wij hier in het museum’, zegt Van Delft trots.

Dirk van Delft, Sharon Dijksma en Louise Fresco openen FOODTOPIA. Foto: David van Dam
Dirk van Delft, Sharon Dijksma en Louise Fresco openen FOODTOPIA. Foto: David van Dam

Ook de keus voor een gastconservator was snel gemaakt. Van Delft en Fresco kennen elkaar van NRC Handelsblad, waar hij chef was van de wetenschapsredactie en zij columnist. Fresco werd al gestrikt voordat bekend was dat ze bestuursvoorzitter zou worden van Wageningen UR.

Bij de opening was ook Staatssecretaris Sharon Dijksma van Landbouw aanwezig. Zij benadrukte dat de Nederlandse agrofoodsector toonaangevend is in de wereld. Mede dankzij de goede samenwerking tussen de landbouwsector en ‘één van de beste landbouwuniversiteiten ter wereld’, gevestigd in Wageningen.

In het teken van FOODTOPIA worden tot en met oktober vele activiteiten georganiseerd. Ook staan op de website van Wageningen UR tien voedselinnovaties waar Wageningse wetenschappers aan meewerken.