Nieuws - 14 november 2002

Extreme regenval neemt toe in Nederland

Extreme regenval neemt toe in Nederland

De bijna tropische, zomerse stortbuien zijn frequenter geworden in Nederland evenals de winterse buien die bijzonder lang duren. Dat blijkt uit een analyse van KNMI-gegevens door meteorologiestudent Andy Bruin.

Bruin onderzocht de neerslaggegevens van de vorige eeuw en concludeert dat het aantal dagen met meer dan 15 mm neerslag duidelijk is toegenomen. Landelijk gemiddeld was deze toename ongeveer zes procent per elke tien jaar. "In de zomermaanden zijn het vaak de vrij korte maar intense regenbuien waaruit 15 mm valt", vertelt Bruin. "In de winter zijn het vooral dagen waarop het geeneens zo gek hard hoeft te regenen, maar het regent dan wel een groot deel van de dag."

De KNMI-gegevens laten zien dat de Nederlandse bevolking in het begin van de twintigste eeuw kon rekenen op zo'n vijf ? zes dagen per jaar met meer dan 15 mm regen. Tegen het eind van de twintigste eeuw waren er in verscheidene gebieden jaarlijks acht ? negen van dit soort extreem natte dagen.

De waargenomen trend is recentelijk ook gevonden voor de Duitse Alpen en delen van Noorwegen. Ook daar neemt het aantal dagen met extreem veel neerslag toe. In Nederland neemt ook de totale hoeveelheid neerslag die jaarlijks valt toe. Viel er in het begin van de vorige eeuw nog zo'n 750 mm per jaar in Nederland, nu is dat zo'n 850 mm.

Statistisch onderzoek van neerslaggegevens is wel met onzekerheden omgeven. Veel hangt af van de geselecteerde neerslaggegevens en statistische toetsen. Bruin beaamt dit: "Met statistiek kan je zo'n beetje alles bewijzen." Hij ontdekte bijvoorbeeld ook dat het aantal dagen met meer dan 0,3 mm regen, waaraan de meeste regendagen in Nederland voldoen, gelijk is gebleven.

De analyse van Nederlandse neerslaggegevens is problematisch omdat er weinig ononderbroken metingen zijn. Bruin gebruikte de gegevens van 13 weerstations verspreid over Nederland, maar er zijn er in totaal ruim 300. "Als je andere weerstations neemt, krijg je misschien andere resultaten. Ik heb wel weergegevens gebruikt waar het minste mee aan de hand is. Het zijn vrij ononderbroken metingen vanaf het jaar 1901."

Klimatologen vermoeden dat de toenemende regenval te maken heeft met de opwarming van het klimaat en veranderingen in windpatronen. Mogelijk neemt de west-oost-circulatie toe waardoor oceaanstoringen vaker onze kant op komen. Het KNMI gaat met Europese zusterorganisaties onderzoeken of de toename van extreme regenval in meer Europese landen voorkomt. | H.B.