Wetenschap - 8 maart 2012

Extra eiwit verlaagt bloeddruk

tekst:
Astrid Smit

'Groot effect voor een ­voedingsinterventie.' Oorzaak nog onduidelijk.Extra inname van eiwit verlaagt de bloeddruk van mensen met overgewicht. Dat concludeerden onderzoekers uit Wageningen, Groningen en Maastricht eind vorige maand in the American Journal of Clinical Nutritrion.
De Universiteit Maastricht - leider van deze studie - vroeg proefpersonen met overgewicht vier weken lang bij de maaltijd een drank te consumeren. Bij de ene helft ging het om een eiwitdrank die de eiwitinname met ongeveer tien energieprocent verhoogde. Bij de andere helft om een koolhydraatdrank. Na een maand maten de onderzoekers de bloeddruk.
De proefpersonen met extra eiwit hadden een lagere bloeddruk dan de mensen met koolhydraten. Hun bovendruk was bijna vijf mmHg gezakt, hun onderdruk 2,7. 'Voor een voedingsinterventie is dat een groot effect', zegt Marianne Geleijnse die vanuit Wageningen UR een bijdrage leverde aan dit experiment. 'Als de bloeddruk in de totale Nederlandse bevolking gemiddeld met vijf mmHg zou dalen, geeft dat naar verwachting veertien procent minder sterfte aan beroerten en negen procent minder sterfte aan hartinfarcten', aldus Geleijnse.
Waarom een extra eiwitinname de bloeddruk verlaagt, weten de onderzoekers nog niet. Dat onderzoekt Karianna Teunissen-Beekman, een Maastrichtse promovendus. Misschien veranderen de ¬≠extra eiwitten het functioneren  van de nieren, de darmen of het ¬≠zenuwstelsel, aldus Geleijnse. Doordat het mechanisme nog niet duidelijk is en er ook geen volledig beeld is van de nadelen van extra eiwitinname, krijgen consumenten nog geen algemeen advies  om de eiwitconsumptie te verhogen.