Organisatie

Expositie toont wetenschappelijk erfgoed

Veel zichzelf respecterende universiteiten hebben een eigen museum. Wageningen niet. Museum De Casteelse Poort vult tijdelijk dat gat op.
Roelof Kleis

Bezoekers van de expositie over 100 jaar WUR bekijken de cartophoot van Hofstee. ©Guy Ackermans

Gemaakt voor Stad en Wereld, heet de expositie, die is bedoeld als cadeautje van de stad aan de jarige universiteit. De titel resoneert met de bekende pauselijke zegen Urbi et Orbi: voor de stad en de wereld. Zo’n zegen voor de stad is Wageningen University zeker, zei bestuursvoorzitter van het museum Jelle Vervloet (oud-hoogleraar Historische Geografie) bij de opening afgelopen zondag. ‘Wat zou Wageningen zijn zonder WUR?’

De expositie zelf gaat op die vraag niet of nauwelijks in. De samenstellers hebben zich vooral uitgeput in het laten zien van de vruchten van 100 jaar Wagenings onderzoek. Die geschiedenis is opgehangen aan veertien markante personen. Grondleggers veelal van hun leerstoelgroep, zoals Van Uven (Wiskunde), Politiek (Veefokkerij), Sprenger (Tuinbouwplantenteelt) en Bijhouwer (Tuin- en Landschapsarchitectuur).

Kantelpunten

Onder de veertien kopstukken bevinden zich twee vrouwen: Mien Visser, de eerste vrouwelijke hoogleraar (Huishoudwetenschappen) en docente/auteur Iteke Weeda (Emancipatievraagstukken). De enige nog actieve wetenschapper die een eigen plek krijgt, is aquatisch ecoloog Marten Scheffer met zijn kantelpuntentheorie. Zijn ‘vitrine’ is ook de enige waar bewegend beeld aan te pas komt.

CasteelsePoortexpokantelpunten.jpg

Ondanks de wat statische opstelling is er genoeg te genieten. Blikvanger is de cartophoot van Hofstee, een soort voorloper van de moderne informatieverwerking in infographics. Evert Hofstee werd in 1946 de eerste hoogleraar Sociologie in Wageningen. In samenwerking met een fabrikant van puzzels ontwikkelde hij een landkaart – de cartophoot – van Nederland met 800 stukjes, die elk staan voor een van de toen bestaande gemeenten.

Legpuzzel

De cartophoot is dus eigenlijk een steeds weer anders te leggen legpuzzel. Elke gemeente is daartoe in verschillende versies van arceringen en tinten beschikbaar. De cartophoot maakt het mogelijk om statistische gegevens snel tot een illustratie te verwerken. Wetenschappelijk erfgoed in optima forma dus. Evenals de edelmanboor, de appels van Sprenger en de plantsoenontwerpen van Bijhouwer, die ook te zien zijn.

De expo is het topje van een ijsberg. Een topje dat smaakt naar meer.Open: di-vr 11.00-17.00 uur; zat en zo 13.00-17.00 uur. Te zien tot en met 28 oktober 2018.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.