Wetenschap - 1 januari 1970

Exportpositie kruiden te verbeteren

Exportpositie kruiden te verbeteren

Exportpositie kruiden te verbeteren

Zo'n tachtig akkerbouwers in Nederland verbouwen naast aardappelen, granen of suikerbieten ook medicinale en aromatische kruiden voor de kruidendrogerij; in totaal zo'n drie- tot vierhonderd hectare aan kruiden. Deze bescheiden kruidensector kan zich uitbreiden wanneer de kwaliteit van de kruiden verbetert. Dat bleek 17 februari op de tweejaarlijkse studiedag over kruiden van het Praktijkonderzoek voor de Akkerbouw en de Vollegrondsgroenteteelt (PAV) in Lelystad

De afnemers van aromatische keukenkruiden stellen hoge eisen aan vorm, geur, kleur en bacteriologie van het product, licht kruidenteeltonderzoeker ing. Hans van der Mheen van het PAV toe. De kwaliteit moet dus goed zijn, wil je je marktpositie verbeteren. Op de studiedag discussieerden de vijftig aanwezige telers, verwerkers en onderzoekers over kwaliteitsmaatregelen zoals de registratie van teeltmaatregelen, het beperkt bemesten en bespuiten en het op de juiste manier wassen, drogen en bewerken van kruiden

De Nederlandse kruidentelers verbouwen als medicinale gewassen nu nog voornamelijk vingerhoedskruid en valeriaan. Als aromatische keukenkruiden worden vooral krulpeterselie, gladde peterselie en selderij verbouwd. De kruidensector denkt ook nieuwe kruiden te kunnen gaan verbouwen. M.H

Re:ageer