Nieuws - 12 oktober 2006

Export heeft baat bij virustoets voor hosta’s

Onderzoekers van Plant Research International (PRI) hebben een nieuw antiserum ontwikkeld waarmee een gevreesd virus in de populaire tuinplant hosta snel kan worden aangetoond. Dat komt goed uit, want de Amerikaanse autoriteiten willen de normen voor het hostavirus naar beneden schroeven.

De hosta is vooral in de Verenigde Staten, Canada en Engeland populair als tuinplant. ‘Jaarlijks gaan zo’n 18 tot 20 miljoen planten de zee over’, zegt ing. Willem Stol van PRI. Maar deze export wordt bedreigd door de opkomst van het Hosta Virus X, dat in 1996 voor het eerst opdook. Een lastig virus omdat bij veel gekweekte hostacultivars de symptomen – verkleuringen van het blad – slecht of zelfs helemaal niet zichtbaar zijn. Zulke geïnfecteerde partijen worden in de importerende landen geweigerd als het virus wordt aangetoond met de meest gebruikte methode, een zogeheten Elisatoets.
Het door PRI ontwikkelde antiserum kan in deze test worden gebruikt, zodat plantenkwekers en exporteurs snel zekerheid krijgen over de gezondheid van hun planten. Het antiserum wordt nu op de markt gebracht onder de merknaam Prime Diagnostics, het huismerk voor diagnostische toetsen van PRI.
Volgens Stol heeft Naktuinbouw, een van de keuringsdiensten voor het verkrijgen van partijverklaringen, inmiddels aangegeven het nieuwe serum te gaan gebruiken. De nieuwe toetsmethode is ontwikkeld op verzoek van de Vereniging van Vasteplantenkwekers. De vereniging bewaakt de kwaliteit van exportplanten, om zo het Nederlandse marktaandeel in de export te behouden.