Wetenschap - 1 januari 1970

Export goed te voorspellen

De ontwikkeling van de concurrentiepositie van agrarische sectoren kan redelijk goed voorspeld worden. Verbetering van de betrouwbaarheid van prognoses zit ‘m niet in betere modellen, maar in een beter gebruik ervan.

Dat blijkt uit een studie van het LEI naar de dynamiek in de Nederlandse export van verschillende land- en tuinbouwproducten. De export kan gezien worden als graadmeter voor de concurrentiepositie van de sectoren. Op basis van gebeurtenissen in het verleden kan met behulp van verschillende modellen een voorspelling worden gedaan voor de toekomst. Die voorspellingen komen redelijk overeen met de werkelijkheid, blijkt uit de studie. Afwijkingen over de periode van een jaar liggen tussen de zeven en twintig procent. Alleen de exportprijs van zuivel blijkt moeilijk met modellen te voorspellen.
Dr Frank Bunte legt uit dat voorspellingen niet betrouwbaarder zijn te maken met betere modellen, maar dat gebruikers van modellen wel beter met onzekerheden kunnen leren omgaan. ‘We werken dan ook aan een betere vertaling van model naar handleiding’, zegt Bunte. JT