Nieuws - 29 oktober 2010

Experimenteer!

Het zal voor u geen verrassing zijn, maar op onze universiteiten wordt heel wat afgeëxperimenteerd. Of het nu om de bepaling van chlorofylconcentraties in tulpen gaat of de vraag welke automaatkoffie nu het lekkerst is. Ook een populair proefje: verander om de paar jaar van kantinecateraar en concludeer dat het eten eigenlijk steeds slechter wordt.

Bij_de_buren_YK.jpg
De Universiteit Utrecht is ook niet vies van de een experimentje: de opleiding farmacie schrapt er de numerus fixus. Aanleiding van de schrapping is het teruglopend aantal studenten. Vier jaar geleden nog werd de selectie optimistisch ingevoerd omdat de opleiding de 330 nieuwe eerstejaars maar amper aankon; nu mag de opleiding blij zijn als er tweehonderd studenten bereid zijn om in Utrecht tot pillendraaier te worden opgeleid. De schuld krijgt de concurrent in Groningen waar geen numerus fixus geldt. Een slimme zet, want de RuG zag hun studentenaantal verdubbelen.
Utrecht boos op Groningen; in Eindhoven steken ze de middelvinger op hun beurt op naar Maastricht. De Limbo's willen in het verre zuiden namelijk een 'Science College' oprichten, een soort University College maar dan voor bèta's. En dat vind Eindhoven - immers dè bèta-hoofdstad van het zuiden - niet bepaald leuk. Alle technische universiteiten en bètafaculteiten van 't land hebben ooit de afspraak gemaakt om versnippering van het bèta-onderwijs tegen te gaan en - wat is dat toch met die tegendraadse Limburgers tegenwoordig? - Maastricht trekt zich daar lekker niets van aan. Het Ministerie van Onderwijs is het met Eindhoven eens en heeft besloten de recalcitrante Maastrichtenaren financieel niet te willen ondersteunen. Ik ben benieuwd hoelang dit Limburgse experiment nog zal lopen.
Een totaal ander geluid steeg op vanuit een collega-technische universiteit: Enschede - dè bèta-hoofdstad van het oost'n. Een Science College, dat zijn moderne fratsen; de tukkers gaan liever terug naar traditie. De drievoudig Nederlands kampioen midwinterhoornblazen gaan midwinterhoornblaasles geven op de UT. Voor iedereen die niet uit Twente komt: da's een grote hoorn die van oudsher werd geblazen om boze geesten weg te jagen.
Misschien dat Tilburgse rechtenstudenten maar eens op de hoornblaas-cursus moeten gaan, want in hun stad zit wel een erg nare geest: Willem van Genugten. Deze voorzitter van de rechtenfaculteit heeft het lumineuze idee van een soort van selectie tijdens het eerste studiejaar van rechten. Alle studenten beginnen met drie intensieve weken van onderwijs en moeten daarna een examen maken. Dan komt de opsplitsing. Eén groep bestaat uit studenten die het tentamen hebben gehaald en de vier jaar daarna het beste onderwijs krijgt; de andere groep bestaat uit falers, losers, zuipers, die de rest van hun studie derderangs gesjeesde aio's als docenten krijgt.
Van Genugten: 'Veel studenten zien het eerste studiejaar als experimenteerjaar. Ze doen vrij passief aan het onderwijs mee. Wij willen ze stimuleren alles uit zichzelf te halen. Studenten moeten op de eerste dag starten met hard werken.' Terecht merkt studentenweblog Soggen.nl op: 'De rechtenfaculteit in Tilburg wil veel studenten blijven aantrekken vanwege het geld dat ze meebrengen, maar slechts een select gedeelte mag vervolgens kwalitatief onderwijs genieten.'
Sommige wetenschappers zouden zich louter met het testen van automaatkoffie moeten bezighouden.