Nieuws - 6 november 2014

Expat center feestelijk geopend

tekst:
Nicolette Meerstadt

Expats hoeven voortaan voor hun verblijfspapieren niet meer te reizen. Ze kunnen daarvoor op de campus terecht in het net geopende Expat Center Food Valley.Het nieuwe Expat Center werd geopend door Annemieke Traag, gedeputeerde van de provincie Gelderland. Daarmee onderstreept ze het belang van deze nieuwe dienst voor de regio. Het loket helpt buitenlandse werknemers bij aankomst met verblijfsvergunningen en ander papierwerk. Traag knipte een lint door bij de ingang van het Nexus gebouw, waar het Exat Center huist. Bijzonder aan het loket is dat het niet alleen bestemd is voor nieuwe werknemers van Wageningen UR, maar dat het mensen uit de hele Food Valley bedient.

Het Expat Center is een samenwerking tussen de IND, gemeente Wageningen en de stichting Expat Center Food Valley. Op dit moment doen zeven gemeenten in de regio mee: Wageningen, Ede, Rhenen, Veenendaal, Barneveld, Nijkerk en Renkum. Samen zijn deze gemeenten goed voor jaarlijks 1000-1500 expats, waaronder zo'n 850 van Wageningen UR. Met name de komst van de IND naar Wageningen is een hele stap vooruit voor expats. Tot nu toe moesten de verblijfspapieren en het BSN (Burger Service Nummer) nog bij vestigingen van de IND elders in het land worden afgehaald.

Voorafgaand aan de opening tekenden alle partijen een overeenkomst. Het heeft nog heel wat voeten in de aarde gehad om de partijen op één lijn te krijgen. Het centrum krijgt twee jaar de tijd om te bewijzen dat het voldoende klanten kan binnenhalen. Er wordt achter de schermen hard gewerkt om meer gemeenten over de streep te trekken. Met name Arnhem en Nijmegen staan op de nominatie. Een wethouder van Arnhem was alvast ter plekken om poolshoogte te nemen.