Nieuws - 15 januari 2016

Expat Center ontving 350 buitenlandse werknemers in 2015

tekst:
Rob Ramaker

Het Expat Center Food Valley verstrekte in het eerste volledige kalenderjaar verblijfpassen aan 350 buitenlandse werknemers. Het leeuwendeel van die 'klanten' werkt bij Wageningen UR.

Het Expat Center, gevestigd in het gebouw Nexus op de campus, wordt vanaf 22 januari verbouwd om het een meer professionele aanblik te geven. Deze dienst is opgericht zodat arriverende expats allerlei administratie kunnen regelen bij één loket. Zo krijgen ze verblijfsdocumenten van de immigratie en naturalisatiedienst (IND), schrijven zich in bij de gemeente en krijgen een BSN-nummer. Het Expat Center richt zich niet alleen op Wageningen UR, maar ook op bedrijven in de omgeving en is opgezet door de Provincie Gelderland, Wageningen UR, de gemeente Wageningen en FoodValleyNL.

Manager Derk Rademaker toont zich tevreden met de resultaten. De IND eist dat het centrum, samen met een samenwerkend centrum in Twente, meer dan 500 verblijfpassen uitreikt. Het gaat hierbij alleen om ‘hoofdaanvragers’, meereizende gezinsleden tellen niet mee. Met 350 expats in Wageningen en meer dan 300 in Twente is dat ruim gehaald. Bovendien ziet Rademaker nog ruimte voor groei.

Bij de start in oktober 2014 sloten zich al zeven gemeentes aan. Maar waarschijnlijk voegt Arnhem zich hierbij, zegt Rademaker. Aanvankelijk bestond ook in Nijmegen interesse maar de gemeente sloot zich uiteindelijk niet aan. Inmiddels hebben zo’n 25 instellingen de diensten van het centrum gebruikt. In de aangesloten gemeentes – plus Arnhem – ziet Rademaker echter 100-110 potentiële klanten. Wageningen UR blijft echter de belangrijkste klant.

Verder wil het centrum de diensten uitbreiden. Zo loopt sinds deze maand een pilot waarin uitgaande WUR-medewerkers worden geholpen. ‘Dit is vaak nog complexer dan het helpen van arriverende expats’, zegt Rademaker, ‘en het loopt vaak zelfs door elkaar.’ Als voorbeeld noemt hij een Oegandese onderzoeker die naar Wageningen komt en vervolgens voor een project naar drie landen wordt uitgezonden. Het regelen van contracten, belastingen en verzekeringen blijkt dan zeer ingewikkeld. Ook wil Rademaker meer gaan doen aan de sociale integraties van expats en hun gezinnen.