Nieuws - 26 januari 2012

Exotisch en goedkoop

tekst:
Redactie

Na tien jaar is de International Kitchen van Ixesn uitgegroeid tot een populair maandelijks evenement. Het geheim: culinair, cultuur en niet duur.

26-int.-kitchen_.jpg
Op 12 januari trapte een tiental Peruaanse studenten, onder leiding van Laura Espinoza, de nieuwjaarseditie van de International  Kitchen af. De Peruanen pakken het profi aan: KSV is omgetoverd tot een chique restaurant en helemaal klaar voor het driegangen diner. Keurige bolletjes van 'tricolore' aardappelpuree staan op glanzende dekschalen. Het geheim: 'Aji Amarillo' een Peruaans pepertje dat een van kokers speciaal voor de gelegenheid vers heeft meegenomen uit Peru. Verder was het een beetje behelpen met de verkrijgbaarheid van ingrediënten, vertelt Myluska. Bovendien, zegt ze, de gerechten moeten passen bij de westerse smaak: niet te scherp en exotisch.
Culturele ervaring
De internationale avonden zijn razend populair. Wie mee wil eten moet snel reserveren, want er kunnen maar 100 eters in de zaal, terwijl er dit keer zeker 160 geïnteresseerden waren. Enkele biotechnologen behoren tot de gelukkigen. De 'Kitchens' zijn voor hen meer dan een goedkoop avondje eten met studiegenoten. De culinaire en culturele ervaring is veel belangrijker. 'Ik word graag verrast door nieuwe smaken', zegt er een. 'De koks houden een presentatie over hun land, en dat maakt de diners extra leuk,' vindt een ander.
Uit de presentatie blijkt Peru verrassend genoeg een culinair top­land. Lizeth uit buurland Bolivia wist dat al, maar ze was er vanavond ook om weer even de smaak van thuis te ervaren. Wie kookt in de volgende Kitchen, is nog een verrassing. /Irene Boers