Nieuws - 13 september 2007

Exoten

Eindelijk hebben weer een echte hype. Exoten komen massaal naar ons land. En dan gaat het niet om Peruaanse fluitisten of Burundese trommelaars. Die zijn toen ze Wilders zagen, snel naar elders vertrokken. Het gaat om dierlijke en plantaardige nieuwkomers die zich niet aan onze waarden en normen houden.
Met de exotische oudkomers hebben we weinig problemen meer. Zij zijn min of meer met succes ingeburgerd. De tulp is onze trots. De moeflon is een verrijking van de wildstand op de Hoge Veluwe en de fazant een smakelijke prooi voor jager en smulpaap. Onze enige poema is spoorloos verdwenen. En in asielzoekerscentrum de Oostvaardersplassen zijn de exoten onder streng toezicht van parkwachters te zien.
Er zijn zielige nieuwkomers, zoals de schattige muntjak die heimelijk steun krijgt van de bevolking. Maar meestal hebben we met tuig van de richel te maken dat fel bestreden moet worden. De driehoeksmossel bedreigt onze energiecentrales en zijn maat de Quaggamossel is nog erger omdat hij niet dood te krijgen is. Het Amerikaanse lieveheersbeestje, door onze tuinders hierheen gehaald, is vraatzuchtig zoals velen van zijn landgenoten. De Chinese wolhandkrab kan gelukkig bestreden worden omdat onze eigen Chinezen hem eten. De komst van de levensgevaarlijke tijgermug, die knokkelkoorts kan veroorzaken, hebben we te danken aan de lucky bamboo die het zo goed in de tuin doet. En aan de zaadhandel danken we de hooikoortsplant ambrosius.
Voor Wageningen is er een lichtpuntje, want de minister van Landbouw laat een bestrijdingsplan opstellen. En dat gaat ons geld opleveren.