Wetenschap - 11 oktober 2017

Exoten in de Noordzee (fotoserie)

tekst:
Tessa Louwerens
1

Nederland telt bijna 1300 soorten planten en dieren in de Noordzee, waarvan circa zes procent exoot. En er komen er steeds meer bij. Dit concluderen onderzoekers van Wageningen Marine Research, GiMaRIS en Naturalis Biodiversity Center.

© Oscar Bos, Wageningen Marine Research.

Er is veel discussie over de exacte definitie van exoten. Op de website van het Nederlands Soortenregister staan exoten omschreven als: soorten die niet op eigen kracht Nederland bereiken, maar door de mens worden binnengebracht.

Hieronder een paar foto’s van exoten die zich in de Noordzee vestigden:

Exoten in de Noordzee

Weer een nieuw visje
En er worden nog steeds nieuwe soorten in de Noordzee ontdekt. Afgelopen maand dook er een nieuw visje op in een garnalennet. Onderzoeker Bram Couperus van Wageningen Marine Research verrichtte behoorlijk wat speurwerk om de naam van het visje te achterhalen. In het komende nummer van Resource lees je een interview met deze ‘visdetective.’

Lees ook eens:

Re:acties 1

  • Piet van Noort

    Exoten kom je niet alleen op universiteiten tegen. Ook in de Noordzee wordt de natuur door elkaar geschud. Veel erger is de verarming aan natuur direct langs de kust. De aantallen van normaal voorkomede levensvormen neemt nog steeds af. Tussen Camperduin en Petten is voor het derde achtereenvolgende jaar geen garnaal te vangen met een netje. Oorzaak hiervan vind ik het overmatig zand suppleren. Het zou Rijkswaterstaat sieren als ze eens zouden proberen om zand vast te houden langs de kust. Dat dit niet onmogelijk is bewijst het Kennemerstrand, de noordpunt van Texel en aan de zuidkant van Maasvlakte 2. Met simpele sturingselementen, zoals strekdammen, langsdammen en havenhoofden, kunnen zandsuppleties grotendeels overbodig worden. Werken met natuur hoeft niet zo duur!

    Reageer

Re:ageer