Nieuws - 22 oktober 2018

Excellente hoogleraar krijgt eretitel

tekst:
Albert Sikkema

Hoogleraren die enorm veel betekenen voor WUR en met kop en schouders boven de rest uitsteken, kunnen voortaan worden benoemd tot distinguished professor.

Het cortège van hoogleraren tijdens de opening van het academisch jaar in 2017 © Jonne Seijdel

Het bestuur heeft een handjevol – ‘twee of drie’ – Wageningse hoogleraren op het oog die de nieuwe titel verdienen. Ze hebben een grote naam op hun vakgebied in de wereld, krijgen voortdurend de beste cijfers van visitatiecommissies, hebben prestigieuze prijzen gekregen en hebben veel geld, programma’s en prestige voor WUR binnengehaald. Bovendien hebben ze nog vijf tot tien jaar te gaan tot aan hun pensioen.

Wetenschappelijke speerpunten

‘We willen onze excellente wetenschappers blijvend aan ons binden en hun kwaliteiten breder benutten in de organisatie’, zegt rector magnificus Arthur Mol. Hij wil de distinguished professor taken geven ‘op strategisch niveau, waarin ze bijvoorbeeld meedenken over onze wetenschappelijke speerpunten, onze positionering in de wereld en kwaliteitszorg.’ Maar naast die bredere taken blijven ze ingebed in hun leerstoelgroep en blijven ze onderwijs geven en onderzoek uitvoeren, benadrukt Mol.

We willen onze excellente wetenschappers blijvend aan ons binden

Hoogleraren die de eretitel krijgen, trekken zich terug als leerstoelhouder en krijgen een werkbudget van 50 duizend euro van de raad van bestuur. Ze krijgen een opvolger als leerstoelhouder. Hun salaris wordt doorbetaald door de leerstoelgroep, maar dat verdienen ze doorgaans ruimschoots terug, redeneert de raad van bestuur. Meerdere Nederlandse universiteiten kennen de functie van distinguished professor al, zegt Hedwig Casteels van Corporate Human Resources, die de besluitvorming over de nieuwe functie voorbereidde.

Overbodig
De distinguished professor komt in de plaats van twee andere eretitels voor hoogleraren die WUR niet meer gebruikt: de universiteitshoogleraar en de honorary professor. In 2001 werd Rudy Rabbinge benoemd tot universiteitshoogleraar, maar sinds zijn pensionering in 2011 is deze functie niet meer ingevuld. Verder heeft WUR vier honorary professors gehad – Herman Wijffels, Louise Fresco, Patrick Morley en Ismael Serageldin – maar die kwamen doorgaans slechts incidenteel naar Wageningen. Het bestuur beoordeelt deze functies daarom als overbodig.

De medezeggenschapsraad van de universiteit stemde 18 oktober in met het voorstel van de raad van bestuur onder voorwaarde dat de WUR hooguit vijf distinguished professors tegelijkertijd in dienst heeft en de toppers voor maximaal tien jaar worden benoemd. Daar kan de rector prima mee leven.