Nieuws - 1 januari 1970

Examenweek

Examenweek

Examenweek

De oon studeert nachten lang door en eet boterhammen met oploskoffie om het vol te houden, de ander vervalt in een toestand van totale lethargie. Het is weer examenweek

Kim Dekkers, eerstejaars Bosbouw

Ik heb tijdens de examenperiode altijd last van nachtmerries. Dan zit ik bijvoorbeeld aan een klein tafeltje in de examenzaal en ik weet dat we geen meerkeuzevragen krijgen, omdat dat vooraf is gezegd. Als ik op mijn blaadje kijk, staan er ineens toch meerkeuzenvragen op. Die begrijp ik helemaal niet. Daarom vraag ik aan de man die surveilleert wat er met die vragen wordt bedoeld, maar ik begrijp hem ook niet. Hij legt maar uit, maar ik snap hem niet.

Zulke dromen heb ik meestal voor mijn examens; soms ook erna. Ik vind ze wel vervelend, maar ze helpen me ook. Ze komen meestal als ik niet genoeg gedaan heb en dan is het een stimulans om goed te gaan leren. Tot nu toe heb ik al mijn examens gehaald, maar of dat door de nachtmerries komt...

Kees van Dijk, derdejaars Bodem, water en atmosfeer

Ik heb zeker niet al mijn examens in oon keer gehaald. Zo kan ik me mijn tentamen Algemene fysische chemie uit het eerste jaar nog goed herinneren. Ik reed samen met een vriend in de auto naar De Bongerd om dat tentamen te maken, toen die vriend op het idee kwam om op Schiphol vliegtuigen te gaan spotten. Dat is een hobby van ons. We dachten: Donder maar op met die examens, en hebben De Bongerd nooit gehaald.

Jurian Heinz, eerstejaars Bodem, water en atmosfeer

Tja, de oon gaat hele dagen zitten leren, maar dat kan ik ook niet hoor. Ik werk meestal op het laatste moment. Zo had ik afgelopen maandag Statistiek. Daar heb ik donderdag en vrijdag voor geleerd en zaterdag ben ik lekker naar de Inner City Party in de RAI in Amsterdam geweest. Vijfentwintig duizend man, joh.

Daarna heb ik niet meer geleerd. Ik ga ook niet vroeg opstaan en dan leren of vlak voor het examen nog in mijn boeken kijken: ik kan wel hele dagen zitten stressen, maar dit is niet mijn manier van leren. Zoals ik het nu doe, is het altijd nog gelukt. Ik zie wat het wordt.

Marc Vissers, vijfdejaars Levensmiddelentechnologie

Wat ik doe in de examenweek? Lang uitslapen, daar begint het mee. Als ik er echt geen zin in heb, is het middag eer ik opsta. Dan ga ik gezellig lunchen met mijn afdelingsgenoten en als ik daarmee klaar ben, is het zo langzamerhand tijd om boodschappen te doen voor het avondeten. En na het avondeten hoef ik van mezelf niets meer te doen, omdat de dag dan toch al naar de klote is.

Linda van den Bos, eerstejaars Voeding en gezondheid

Ik kwam zondagavond om acht uur aan op de afdeling. Toen ik ging kijken hoe het met Jurian was, lag hij nog te slapen na dat feest in de RAI. Om tien uur kwam ie uit zijn nest, dronk een glas bier en ging weer naar bed.

Zelf leer ik altijd wel veel. Voedingsstudenten doen denk ik meer aan hun studie dan de gemiddelde student. De dag van het examen moet ik heel vaak naar de wc, en praat ik ook veel. Dan lopen mensen wel eens de keuken uit en denken ze waarschijnlijk: Poeh ho, doe even rustig zeg. Voordat ik de deur uit ga controleer ik wel duizend keer of ik alles bij me heb. Ik wordt heel zenuwachtig, maar als ik eenmaal begin met het examen, is het weg. Ik heb nooit black-outs of zo.

Ik heb altijd dezelfde trui aan tijdens mijn examens. Sinds ik Algemene fysische chemie in die trui heb gehaald, trek ik 'm bij elk examen aan. Ook al zit ie in de wasmachine, ik trek 'm er gewoon uit. En ik heb tot nu toe al mijn vakken gehaald. Mensen mogen mijn trui wel komen lenen hoor. E.R