Nieuws - 15 december 2017

Even puzzelen in bibliotheek Forum

tekst:
Linda van der Nat

Gaar van het studeren? Zoveel kennis gestampt dat er niks meer bij kan? In de bibliotheek in Forum is een speciale hoek ingericht om even het hoofd leeg te maken. Studenten kunnen er puzzelen, strips lezen en kleuren. Of gewoon even relaxen.

© Guy Ackermans

Tijdens de zelfstudieweek en de examenweek in december heeft de Forumbibliotheek voor het eerst een Relax Corner ingericht. Er liggen zitzakken, strips, tijdschriften en kranten en studenten kunnen spelen met LEGO, KAPLA of een puzzel maken. Op die manier kunnen studenten even loskomen van de studie of de scriptie.

De 'speelhoek' is onderdeel van een groter project, genaamd Student Engagement. De Forumbibliotheek wil beter aansluiten bij de behoeften van studenten en laten zien dat de bieb niet alleen een plek is om serieus te studeren, zegt Rob van Genderen, informatiespecialist Digital Library. 'Bovendien is het bewezen dat het activeren van de creatieve hersenhelft de rationele kant stimuleert en van nieuwe energie voorziet. We doen het dus niet omdat het alleen maar leuk is om even een spelletje te doen, het helpt studenten ook om betere resultaten te halen.'

De animo voor de Relax Corner is wisselend, constateert Van Genderen. 'Het ene spel is populairder dan het andere. De puzzels worden veel gebruikt en de Wii-spelcomputer ook regelmatig. LEGO weer wat minder.' De reacties zijn wel positief, dus Van Genderen acht de kans groot dat er de volgende zelfstudie- en tentamenweek weer een Relax Corner is. Die kan er zomaar heel anders uitzien, zegt hij. 'We hebben hier een white board waar studenten suggesties op kunnen schrijven. Daar proberen we dan de volgende keer rekening mee te houden.' De enige voorwaarde is dat het lawaai beperkt blijft, om de studenten die wél gewoon willen studeren in de bibliotheek niet te storen..