Organisatie - 1 januari 1970

Even lekker in een kussen trappen

3

‘Ik miste het trappen’, vertelt Kim Mulders. Sinds haar twaalfde doet de studente Biotechnologie al aan Taekwondo, een Koreaanse vechtsport waarbij het gaat om traptechnieken en zelfbeheersing. Omdat er in Wageningen geen vereniging bestond, besloot Mulders zelf les te gaan geven.

Met haar rug naar de spiegelwand trapt Kim Mulders met haar voeten in de lucht. De zwarte band rond haar middel houdt haar stralend witte pak bijeengebonden. Haar staart met lange krullen beweegt op en neer als ze vervolgens door de knieën zakt, weer omhoog gaat en twee keer een rechte stoot maakt met haar linkerarm.
Vijf studenten imiteren de beweging. Hun springende blote voeten kletsen op de rood met gele vloer van de kleine sportzaal in de Bongerd. Langs elkaar strijkende broekspijpen van de witte, katoenen kleding brengen een ritmisch geruis voort. ‘Handen niet laten zakken’, zegt Mulders met zachte stem. ‘Anders ben je je verdediging kwijt.’
De tweedejaars studente geeft sinds september les in Taekwondo. De sport is vergelijkbaar met karate. Het grote verschil is dat binnen Taekwondo de nadruk ligt op het trappen. Vroeger trainde Mulders vijf keer per week bij een vereniging in Boxmeer, waar haar ouders wonen. Maar in Wageningen was geen Taekwondovereniging. ‘Ik heb wel andere sporten geprobeerd, maar ik miste het echte trappen. Na anderhalve minuut ben ik kapot. Je hebt een heel andere conditie nodig dan je van hardlopen krijgt.’ Dus volgde ze een opleiding tot assistent-leraar en hing ze briefjes op in Wageningen om geïnteresseerden op te sporen. Nu geeft ze elke zondag op vrijwillige basis les aan studenten met een sportkaart.
‘Tup!’, roept Mulders, het teken voor een nieuwe beweging. Ze tilt haar knie op en trapt met haar onderbeen recht vooruit. De studenten die voor haar staan volgen. De groep is wekelijks tussen de vijf en tien studenten groot, waarvan een deel internationaal. Zoals de Poolse Olga. Met rood aangelopen hoofd probeert zij zo hard mogelijk te stoten.
Na de warming-up is het tijd voor buikspieroefeningen. Pas daarna begint het echte werk. Blauwe en rode kussens ter bescherming komen uit de tas. ‘We gaan nu niet technisch trappen maar even lekker sparren.’ De tegenstander moet het kussen in de buik houden. ‘In de buik?’, vraagt leerling Jens angstig. ‘Die hebben we net getraind’, antwoordt Mulders ad rem. Jens vangt de eerste trap van student Jurjen op en belandt nog net niet tegen de spiegel.
Twee tengere studentes doen het rustiger aan. Hun voeten raken voorzichtig de kussens, in tegenstelling tot die van Mulders. Haar rake klappen galmen boven alles uit. Het geluid verdwijnt door de openstaande deur naar buiten, het terras op. ‘Het draait heel erg om zelfbeheersing. Met het trappen moet je altijd de controle houden.’ Net als over de ademhaling. Met elke trap ademt Mulders hoorbaar uit: ‘T, t, t.’
Na anderhalf uur is de training afgelopen. De pakken worden recht getrokken, een eindgroet volgt. De kussens gaan weer in de tas, de deur naar het terras gaat dicht en het luxaflex open. Daarachter zitten mannen die al uitgesport zijn, met rode hoofden van het bier en de zon. Even kijken ze op: dus daar kwamen de geluiden vandaan.
Als het aan Mulders ligt doen ze dat iedere week. Het liefst begint ze een eigen vereniging in Wageningen. ‘Maar daar moet ik me in verdiepen. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel, verzekeringen, subsidies. Bovendien heb ik leden nodig.’ Tot die tijd kunnen studenten iedere zondag gratis training krijgen in de Koreaanse traptechnieken. / LH

Re:acties 3

• Mirjam van Dam

Beste Kleuter,

Misschien had mevrouw niet door dat dit bericht uit 1970 kwam en zijn zoon wel. Niet zo gauw over anderen oordelen, wijsneus.

Mvg, Mirjam

• Kleuter

Hallo Inge,

Jouw zoon is 22, is hij zelf niet in staat om een dergelijke zoekactie uit te voeren?

Groetjes van een onafhankelijke scholier

• Inge Donker

Hoi ,

mijn zoon zoekt in Wageningen iets om aan taekwondo te doen.
    Hij is 22 en heeft vroeger al wat aan ervaring opgedaan.

Groetjes Inge