Nieuws - 8 december 2016

Even beroemd als Lionel Messi

Wie? Peter Voortman (23) en Lennart Jongen (22), masterstudenten Earth and environment
Wat? Masterthesis over extreme neerslag in kunstmatige stroomgebieden
Waar? Hohai University, Nanjing, China

(foto: 猫猫的日记本)

‘Nanjing is een mooie stad met oude gebouwen en heel veel groen. Dat verbaasde ons, omdat er net zo veel mensen wonen als in half Nederland. Het was een grote uitdaging om de weg te vinden, want het station is zo groot als een vliegveld en alle borden zijn in het Chinees. Gelukkig leerde Peter in het vliegtuig een lokale man kennen die ons Nanjing liet zien en ons naar de campus bracht.

Gastvrij

Onze ervaringen op Hohai University bevestigden ons gevoel dat de lokale mensen buitengewoon gastvrij zijn. Onze professor nodigde ons bijvoorbeeld regelmatig uit om met hem, zijn ouders, vrouw en kinderen samen te eten. Ook reisden we in onze vrije tijd met hem en zijn studenten door het land. We genoten er heel erg van om China op die manier te zien, want zij hielpen ons om echt contact te maken met de cultuur.

29-HEW foto 3 trip.JPG

Tijdens onze reizen konden we nergens komen zonder op te vallen. Vooral Lennart trok met zijn twee meter nogal de aandacht. Mensen wilden de hele tijd selfies met ons maken en maakten foto’s recht in onze gezichten zonder het te vragen. Ze gaven ons het gevoel dat we even beroemd waren als Lionel Messi. Een keer werden we ingehaald door twee mannen op een scooter die ons uitgebreid bekeken. Ze letten niet op waar ze heengingen en botsten op een auto. Niemand raakte gewond.

Samen eten

De straten in Chinese steden zijn erg druk en lawaaiig vanwege het grote aantal inwoners. Het feit dat er zo veel mensen zijn, heeft grote invloed op de cultuur. Er is veel onderlinge competitie en studenten werken hard, zelfs als ze vakantie hebben. Wat ook opviel is dat lekker eten en samen eten heel belangrijk is in China. Elke dag ontbeten, lunchten en dineerden we uitgebreid in de kantine en kletsten we lang tijdens theetijd. Na de lunch was het altijd stil op de universiteit, omdat iedereen dan een uur ging slapen. Het was grappig om studenten te zien liggen op banken op de campus en om professoren te zien dutten in hun kantoren.

29-HEW foto 1 Nanjing.JPG

Tijdens onze werkuren onderzochten we het effect van extreme neerslag op het grondwaterniveau, het bodemvocht en de discharge in een kunstmatig stroomgebied. Het was geweldig dat we dit bij Hohai University konden doen, omdat hun meetapparatuur uniek is in de wereld.’ JS