Nieuws - 8 januari 2016

Europese beurs voor Jasper van der Gucht

tekst:
Rob Ramaker

Scheikundige Jasper van der Gucht heeft een grote Europese beurs binnengesleept. Hij wil hiermee het breken van materialen zoals plastics onderzoeken.

De Consolidator Grant omvat maximaal 2 miljoen euro en is bedoeld voor talentvolle onderzoekers die tussen de 7 en 12 jaar geleden zijn gepromoveerd. Met de beurs, die wordt verleend door de European Research Council (ERC), kunnen onderzoekers hun groep verder uitbouwen.

Van der Gucht wil het geld gebruiken om te onderzoeken hoe polymeermaterialen, zoals plastics, breken. ‘Dat is een lastig probleem’, zegt hij. ‘Breken vindt op allerlei lengteschalen plaats, van de nanoschaal tot de macroscopische wereld.’ Zeker die kleinste schalen zijn met het blote oog niet zichtbaar. Van der Gucht wil deze bekijken met allerlei nieuwe methodes. ‘Er zijn bijvoorbeeld moleculen die van kleur veranderen als er kracht op komt te staan. Andere geven een lichtflits af als een verbinding breekt.’

Ik wil [...] echt naar fundamentele vragen kijken.
Jasper van der Gucht, hoogleraar Physical Chemistry and Colloid Science

De resultaten moeten helpen om betere implantaten te maken die weefsels of organen in ons lichaam vervangen. Ook hoopt Van der Gucht hiermee stabielere voedingsmiddelen te produceren. In tegenstelling tot veel andere beurzen mikt de ERC echter niet op directe toepassingen. ‘Ik wil dus echt naar fundamentele vragen gaan kijken,’ zegt Van der Gucht. Hij is dankbaar die vrijheid de komende jaren te krijgen.

Jasper van der Gucht studeerde tussen 1994 en 1999 moleculaire wetenschappen aan Wageningen University. Hij promoveerde bij de leerstoelgroep Physical Chemistry and Colloid Science, waar hij nu hoogleraar is. Tussendoor werkte hij nog als postdoc aan het Curie Instituut in Parijs. In 2010 haalde hij al eens een Vidi-beurs binnen.