Nieuws - 7 juni 2012

Eureka! (en het nut van wandelen)

Hoe kom je tot een werkelijk nieuw inzicht? Marten Scheffer in speciale editie Science Cafe.

10-Scheffer-in-de-dunes.jpg
Baanbrekend wetenschappelijk ­inzicht komt niet altijd in het lab, maar kan ook het resultaat zijn van een ontspannen overpeinzing. Even afstand nemen om je onderwerp van een andere, onverwachte kant te benaderen. Dat is de boodschap van aquatisch ecoloog Marten Scheffer in een speciale editie van Science Cafe Wageningen. Schef­fer, een van Wageningens beste en meest inspirerende onderzoekers, zal daarin vertellen hoe je optimaal kunt mijmeren. Dat lijkt een nieuwe specialiteit van Scheffer, die  regelmatig presentaties geeft over ratio en intuïtie.
Daarbij kan hij rijkelijk putten uit eigen ervaring. Zo had hij in maart 2007 een tiental wetenschappers op bezoek in Wageningen om te praten over kantelpunten in complexe dynamische systemen, zoals vispopulaties, het klimaat, epilepsie of de financiële markten. Bijzonder was dat de wetenschappers tal van verschillende disciplines vertegenwoordigden, van economie tot geologie. En bijzonder was ook dat ze hun gesprekken niet hielden in een conferentiezaal, maar tijdens wandelingen op de Hoge Veluwe. Het resultaat: een van de meest geciteerde Nature-artikelen waar Scheffer ooit aan meewerkte.  
Scheffer: 'Alle grote doorbraken in de wetenschap hebben te maken met intuïtieve kliks. Dat kun je stimuleren door ervoor te zorgen dat mensen breder kijken, meer input krijgen van andere gebieden en methoden. Breed lezen en praten. En tijd hebben om dat te verwerken. Dat doe je niet achter een bureau, dat gaat veel beter als je met mensen gaat eten of wandelen. Als je dat wilt stimuleren moet je doen aan social engineering: zorgen dat mensen bij elkaar komen. Het klinkt banaal, maar al die ­sociale interactie wordt in ons normale kantoorleven als ver­spilde momenten gezien.'

Dinsdag 19 juni, Café Loburg. Met live muziek. Science Café Wageningen is een initiatief van Resource.