Nieuws - 29 maart 2007

Etentje

‘Het LEI, Aalt’, zegt Daan van Doorn. De directeur van Europa’s grootste slachtketen kan er niet over uit. ‘Het LEI.’

Het etentje van de Wageningen Ambassadors verkeert in zijn laatste fase. De meeste beroemde oud-Wageningers zitten genoegzaam aan tafel. Daan van Doorn zit er ook, maar hij is niet genoegzaam.
‘Van zo’n linksmiegel als Van der Ploeg kun je nog verwachten dat hij heult met Milieudefensie’, brengt Van Doorn uit. ‘Maar dat het LEI…’
‘Ik kan er niks aan doen’, zegt Aalt Dijkhuizen verontschuldigend. De leider der leiders pakt een in plastic verpakt koekje van zijn schoteltje en scheurt het open.
‘Je stelt me teleur’, zegt Van Doorn. De Ondernemer van het Jaar – want dat is hij, volgens het Wagenings Universiteitsfonds – balt zijn vuisten.
‘Ik sluit mij aan bij de vorige spreker’, mompelt Wout Dekker. De directeur van Nutreco en de gewezen baas van Dijkhuizen heft zijn glas wijn, en giet de inhoud in één teug naar binnen. ‘Ik ben ook verschrikkelijk teleurgesteld’, zegt Dekker.
‘Hoe halen ze het in hun rare hoofd?’, foetert Van Doorn. ‘Het vlees een euro duurder maken. Alsof het niks is.’
‘De veestapel halveren, zodat de boeren straks hun koetjes en kalfjes knuffelend naar het slachthuis kunnen brengen’, zegt Dekker. ‘Dat knuffelen is best, natuurlijk…’
‘Maar met dat halveren hebben we moeite’, zegt Van Doorn, reikend naar een nieuwe fles.
‘Zal ik ervoor zorgen dat jullie allebei nog een keer Ondernemer Van Het Jaar worden?’, biedt Dijkhuizen verzoenend aan.
‘We hebben liever dat je die economen op non-actief zet’, zegt Van Doorn.
‘Zolang ome Daan veel koetjes kan slachten, rinkelt ook bij Ome Wout de kassa’, zegt Dekker. ‘Koetjes eten veevoer, weet je nog.’
‘Of was je dat vergeten?’, zegt Van Doorn.
‘Ketendenken, Aalt’, zegt Dekker streng.

Willem Koert