Nieuws - 26 januari 2016

Escape Room met biologisch tintje

tekst:
Carina Nieuwenweg

‘Dat kunnen wij ook’, dachten vijf studenten van studievereniging Biologica na een bezoekje aan Escape Room Wageningen. Drie brainstormavonden later was hun Escape Room met biologisch tintje vorige week een feit.

Foto: Robert Benjamins

Het evenement bleek zo populair dat de studenten er afgelopen maandag een tweede avond bij aan moesten plakken. ‘Binnen twee uur nadat ik het evenement online zette, hadden er al zes groepjes aangemeld’, vertelt Angelina Horsting, één van de initiatiefnemers. Uiteindelijk gingen zo’n vijftig studenten de uitdaging aan.

Bij een Escape Room moeten mensen verschillende puzzels oplossen om uit een kamer – in dit geval de kelder van een van de initiatiefnemers – te kunnen ontsnappen. Door de hele kamer zijn aanwijzingen verstopt. De studenten bedachten alle puzzels van de Escape Room zelf.

‘Dat was wel een uitdaging. Niet alleen heb je een klein budget, je moet er ook één geheel van weten te maken, en dat is lastig’ zegt Angelina. Omdat er aanwijzingen door de hele kamer zijn verstopt, ligt de volgorde van de puzzels niet vast. ‘We moesten er dus voor zorgen dat je wel alle puzzels moest oplossen om naar buiten te kunnen, zonder dat de volgorde erg veel uitmaakt.’

escape DSC_0339.JPG

Een voorbeeld van zo’n puzzel was een landkaart. Nadat deelnemers de coördinaten hadden gevonden die achterop foto’s stonden geschreven, kwamen ze uit bij de plaats Ede. Op één van de muren stond groot 'C=3' geschreven. Via die aanwijzing konden de deelnemers bedenken dat 'Ede' voor code 545 stond.

De deelnemers moesten ook een blaadje hedera determineren. Hadden ze de juiste soort te pakken, dan vonden ze de code om een iPod te ontgrendelen die een liedje afspeelde – de volgende aanwijzing.

Ook voor de studenten van Biologica waren de twee avonden spannend. ‘Je hoopt dat alles goed gaat, dat de puzzels niet te moeilijk maar ook niet te makkelijk zijn. Als de studenten er echt niet uit kwamen, konden ze ons bellen voor een hint’, vertelt Angelina. 'Uiteindelijk hebben we alleen maar positieve reacties gehad. In de kelder waren ook bier en hapjes aanwezig, maar iedereen was zo geconcentreerd bezig dat uiteindelijk niemand een biertje heeft aangeraakt.’