Nieuws - 5 januari 2016

Ervaring rijker op WK debatteren

tekst:
Carina Nieuwenweg

Teun Fiers en Jos Buijvoets van Wageningen Debating wisten zich goed staande te houden tijdens het wereldkampioenschap debatteren, van 28 december tot 3 januari in Thessaloniki, Griekenland.

Foto: Jos Buijvoets (links) en Teun Fiers, het team van Wageningen Debating

In negen debatrondes verdienden ze tien punten. Die wist het koppel te vergaren door geregeld tweede of derde te worden tijdens de debatten. Het duo dat volgens de jury eerste werd in een debatronde kreeg drie punten, het daaropvolgende team twee en een derde plaats betekende één punt. Het team dat laatste werd kreeg geen punten.

Om door te dringen tot de finalerondes waren vijftien punten nodig. ‘We hadden het gevoel dat we kans maakten. Dat maakte het extra leuk om er de laatste dag nog fanatiek tegen aan te gaan’, zegt Teun.

In de voorbereidingen anticipeerde het duo op een stelling over het feminisme. Dat bleek een goede greep, want toen een dergelijke stelling aan bod kwam, hadden ze de nodige sociale theorieën paraat om goede argumenten aan te dragen.

‘Maar er waren natuurlijk ook stellingen die we niet zagen aankomen’, zegt Teun. Het team van Wageningen Debating moest bijvoorbeeld de stelling verdedigen dat de grondwet voorzien moet worden van een uiterste houdbaarheidsdatum. ‘Dat leek ons een heel onrealistisch idee. Om het te verdedigen moesten we dus creatief zijn. Welk probleem zou het oplossen? Uiteindelijk werden we toch nog tweede in deze ronde.’

Volgend jaar zijn wereldkampioenschappen in Nederland. Jos Buijvoets zal in de organisatie zitten van het toernooi. Teun is er nog niet over uit of hij wil deelnemen of als vrijwilliger wil helpen. ‘Maar ik ga er in ieder geval voor zorgen dat er een goede Wageningse delegatie aanwezig is. Je leert veel van elkaar tijdens zo’n toernooi. Inhoudelijk maar ook debat-technisch.’