Organisatie - 24 januari 2008

Eredoctoraten voor Baulcombe en Pauly

Plantenwetenschapper prof. David Baulcombe en visserijdeskundige Daniel Pauly krijgen een eredoctoraat van Wageningen Universiteit. De eretitel wordt toegekend tijdens de viering van de negentigste verjaardag van de universiteit.
David Baulcombe, hoogleraar in Cambridge, is vooral bekend geworden door zijn onderzoek aan gene-silencing. Hij ontdekte een manier om boodschapper-RNA onleesbaar te maken, waardoor het net is alsof een gen afwezig is. Met deze techniek kunnen wetenschappers zicht krijgen op de functie van genen. In 2006 kregen de onderzoekers Andrew Fire en Craig Mello voor deze techniek de Nobelprijs voor de geneeskunde. Veel plantenwetenschappers vinden dat het Nobelcomité daarmee onrecht heeft gedaan aan Baulcombe.
Visserijdeskundige Daniel Pauly is bekend geworden met modellen voor het schatten van vispopulaties. Pauly schreef diverse artikelen in Science en Nature over de gevaren van overbevissing. De geboren Fransman, die inmiddels bij een visserij-instituut in Canada werkt, krijgt het eredoctoraat niet alleen vanwege zijn wetenschappelijke prestaties, maar ook omdat hij een zeer actieve rol speelt in het wereldwijde debat over overbevissing.