Wetenschap

Erebegraafplaats voor soldaatvlieglarven (fotoserie)

Vlak naast de tribune op de vloer van Impulse liggen 56 zorgvuldig gegroepeerde zwarte steentjes van rummikubformaat. Een bezoeker schopt per ongeluk tegen een steentje. Grafschennis, zo blijkt. Dit is namelijk een mini-erebegraafplaats die onderdeel uitmaakt van de kunstmanifestatie op 27 maart in Impulse.
Tessa Louwerens

© Sven Menschel

Door het vergrootglas dat ernaast ligt valt de inscriptie te lezen: Here lies an unknown soldier sacrificed for our homeland. En op de lintjes aan de anjers staat: To our black soldier fly larvae, Thank you for consuming our ever-growing food waste and decaying matter. We really appreciate the new proteins you produce for animal feed, and are eternally grateful for making our food production more sustainable.

De begraafplaats is een eerbetoon aan larven van de zwarte soldaatvlieg, die hun leven hebben gegeven om ons van voedsel te voorzien. Het is één van de tien kunstwerken die onderdeel uitmaken van de kunstmanifestatie ‘Conversation pieces’ gisteren in Impuls. Voor het project werd een aantal kunststudenten van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam gekoppeld aan WUR-promovendi.

Onder de loep

De ontwerpers van de begraafplaats, Pauline Rip, Seonmi Shin en Naomi Lamdin, lieten zich inspireren door het onderzoek van promovendus Stijn Schreven van het Laboratorium voor Entomologie. Hij onderzoekt de interactie tussen vliegenlarven en bacteriën in rottend afval en bekijkt hoe die gestuurd kan worden, zodat het afval veilig en efficiënt wordt afgebroken. Schreven hoopt dat het kunstwerk helpt bij de acceptatie van insecten als voedselbron. ‘Veel mensen walgen van larven omdat ze die met de dood associëren. Die associatie wordt hier behouden, maar omgedraaid. Nu wordt de dood van de larven herdacht, als waardering voor hun bijdrage aan duurzame voedselproductie.’ De larven worden namelijk verwerkt tot diervoeder.

(Tekst gaat door onder de foto)

Kunststudenten: Pauline Rip, Seonmi Shin en Naomi Lamdin met Promovendus Stijn Schreven ©Margriet van Vianen

Omdat de grafstenen op schaal zijn, moet je een vergrootglas gebruiken om goed te zien wat er gaande is. Schreven: ‘Dat doe je als entomoloog eigenlijk ook. Onder die loep speelt zich een heel andere wereld af, waar je anders zo aan voorbij zou lopen.’

Mieren

Schreven, tevens medeorganisator van de expositie, heeft zelf ook een bijzondere affiniteit met kunst. ‘Voor een studie in Borneo heb ik veel tekeningen van mieren gemaakt. Er zijn daar best wat soorten die nog geen naam hebben. Die kan je helemaal in woorden beschrijven, maar dat is best lastig.’ Hij heeft zich inmiddels ook ingeschreven voor een oriëntatiejaar aan de Rietveldacademie. ‘Met kunst kun je ongeremd creatief zijn en experimenteren. Dat gaat voorbij de grenzen van de wetenschap en die ruimte wil ik graag verkennen.’

Bekijk hier ook de andere kunstwerken:

Kunst ontmoet wetenschap

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.