Nieuws - 1 januari 1970

Erasmusstudenten even zonder kamer

Zestig Erasmusstudenten die vorige week te horen kregen dat er geen woonruimte voor ze was in Wageningen, krijgen deze week alsnog een kamer. Wageningen Universiteit en de SSHW bereikten daarover vrijdag een akkoord.

Voor zo’n zestig Erasmusstudenten was het even schrikken. Zij ontvingen op woensdag 31 augustus een mailtje van hun Wageningse Erasmuscoördinator met de oproep hun reis naar Wageningen te annuleren. De onderhandelingen tussen Wageningen Universiteit en Stichting Sociale Huisvesting Wageningen over tijdelijk gebruik van kamers op Rijnsteeg waren op het laatste moment stukgelopen, waardoor er te weinig kamers beschikbaar waren. Studenten die toch naar Wageningen kwamen, zouden mogelijk na enkele dagen weer terug moeten, zo meldde de coördinator.
Zo ver kwam het uiteindelijk niet. Voor de studenten die vorige week arriveerden, werd tijdelijk woonruimte gevonden in hotel De Paasberg in Ede. En vrijdag werden de universiteit en de SSHW het alsnog eens over het gebruik van Rijnsteeg. Deze sterflat moet begin volgend jaar worden gesloopt en de SSHW wilde daarom garanties dat de Erasmusstudenten de flat uiterlijk eind december weer verlaten.
Woordvoerder Simon Vink van Wageningen Universiteit wil niet ingaan op de reden van het mislukken van de onderhandelingen. ‘Uiteindelijk is het allemaal opgelost. Wel wat aan de late kant, dat geef ik toe.’
Alle uitwisselingsstudenten krijgen uiterlijk nog deze week een gemeubileerde kamer in Wageningen. De SSHW richt daartoe onder meer kamers in Rijnsteeg in met reservemeubilair. Adjunct-directeur Jan Harkema van de SSHW benadrukt dat het gaat om een tijdelijke oplossing. ‘Wij bieden een noodoplossing door studenten tot 1 januari onder te brengen in Rijnsteeg. Voor die tijd verwachten wij iedereen die langer blijft te kunnen laten doorschuiven naar een reguliere kamer.’ De universiteit zorgt voor de verhuizing van de studenten en hun spullen van het hotel naar hun kamer in Wagenignen.
Volgens drs Esther Heemskerk, één van de vier Erasmuscoördinatoren, hebben de problemen niet tot paniek geleid. ‘Het was natuurlijk geen leuke situatie, maar de meeste studenten hebben het sportief opgevat. Er was zelfs een Frans meisje dat voorstelde om dan maar de caravan van haar ouders hier neer te zetten. Maar ik ben wel echt heel blij dat het nu is opgelost.’ / JH