Student - 10 november 2009

'Er is zelfs fairtrade bier'

Wageningen kan zich nog geen officiële Fairtrade Gemeente noemen, blijkt uit onderzoek door VHL-studenten. De eerstejaars waren echter verbaasd over het brede aanbod van producten uit eerlijke handel.

fairtrade_2.jpg
Elf studenten Fair Trade Management van Van Hall Larenstein hebben de afgelopen weken fairtrade producten geteld bij onder meer supermarkten, restaurants en bars, kledingzaken, cadeauwinkels. ‘Het was veel werk. Sommige eigenaars wilden niet meewerken, anderen waren juist erg behulpzaam', ondervond Prem Lachman. In de supermarkten was het makkelijker. ‘Daar kon je gewoon zelf bekijken of het fairtrade producten waren', legt klasgenote Klaartje Laane uit.
De eerstejaars voerden het onderzoek uit voor het vak statistiek. Ze deden dat in opdracht van studentenorganisatie SIFE (Students In Free Enterprise). SIFE helpt de gemeente Wageningen om te bekijken of het een Fairtrade Gemeente kan worden. Dit predicaat is door organisaties op het gebied van eerlijke handel en ontwikkelingssamenwerking in leven geroepen. Om ervoor in aanmerking te komen, moeten er onder meer voldoende fairtrade producten in de winkels verkocht en in de horeca geserveerd worden.
Duur
Student Hielke Sportel vertelt: ‘Het verraste me dat een heleboel producten uit de eerlijke handel komen zonder dat ze het fairtrade label dragen. Zoals koffie, thee en chocola.' Lachman vult aan: ‘En ik wist bijvoorbeeld niet dat er fairtrade bier was. Dat vonden we bij een slijterij. Nee, ik heb het niet geprobeerd.'
Ook hield de groep studenten een enquête onder vijftig Wageningers. Van de ondervraagden was 72 procent bekend met het principe van eerlijke handel. Toch kopen niet veel mensen regelmatig fairtrade producten. ‘Veel mensen vinden het te duur', verklaart Laane.
Etiketje
De resultaten wijzen uit dat het nog te vroeg is voor de titel van Fairtrade Gemeente. Wageningen krijgt wel extra bonuspunten voor de Wereldwinkel en de Terre des Hommes-vestiging. Maar er zijn te weinig supermarkten die versproducten aanbieden.
De burgemeester van Wageningen, Geert van Rumund, nam vrijdag 5 november de resultaten in ontvangst. ‘Een hele prestatie om alle producten te tellen', vond hij. Wageningen wil een Millennium Gemeente worden. Ook eerlijke handel past in de bijbehorende doelstellingen op het gebied van armoedebestrijding en duurzaamheid. ‘Het etiketje is niet zo spannend. Het gaat erom dat de verantwoordelijkheid door de hele stad wordt gedragen', aldus de burgemeester. De gemeenteraad heeft er een speciale werkgroep voor in het leven geroepen.