Organisatie - 1 januari 1970

Entomoloog De Wilde is grootste

Entomoloog prof. Jan de Wilde is met grote overmacht gekozen tot Grootste Wageninger. In een overtuigende eindsprint versloeg hij de voormalig hoogleraar veefokkerij prof. Rommert Politiek met ruim honderd stemmen.

Het werd uiteindelijk toch nog spannend. Begin december gingen Politiek en De Wilde enige tijd nek aan nek op kop in de verkiezing van de Grootste Wageninger. De demarrage van De Wilde bracht de voormalig hoogleraar Entomologie uiteindelijk naar een relatief grote voorsprong. Van de 740 uitgebrachte stemmen gingen er 264 naar hem. Politiek kreeg ruim honderd stemmen minder, maar eindigde toch met een flinke voorsprong op de tweede plaats. De door velen vooraf als gedoodverfde winnaar genoemde hoogleraar Theoretische teeltkunde prof. C.T. de Wit eindigde op de derde plaats.
Het merendeel van de stemmen is uitgebracht via de internetsite van het Wb. Slechts 22 mensen brachten hun stem op papier uit. Een aantal mensen probeerde via internet dubbel of blanco te stemmen, waardoor 47 stemmen ongeldig zijn verklaard. In een geval bracht iemand zelfs vier keer zijn stem uit op dezelfde kandidaat.
Het lijkt wel duidelijk dat er met name voor De Wilde en Politiek flink gelobbyd is. Vanuit de verste uithoeken van de wereld kwamen stemmen voor deze kandidaten binnen. De stemmen op De Wilde zijn zelfs voor het overgrote deel afkomstig van mensen met een internetdomeinnaam van buiten Wageningen UR.
Als alleen de ruim 300 interne stemmen waren meegeteld, van medewerkers en studenten binnen het wur.nl-domein, zou de ranglijst een volkomen ander aanzicht hebben gehad. C.T. de Wit eindigt dan op de eerste plaats met 78 stemmen, op de voet gevolgd door Rommert Politiek. Jan de Wilde bezet dan slechts de vijfde plaats, nog achter geneticus prof. Maarten Koornneef en FAO-topvrouw prof. Louise Fresco.
De verkiezing van de Grootste Wageninger vormt het afscheidsproject van de nu al legendarische Wb-journaliste Lydia Wubbenhorst, die 25 jaar aan het Wageningse Hogeschoolblad (WHB), WUB en het Wb verbonden is geweest. Zij neemt in januari afscheid van de redactie. / GvM

Eindstand Grootste Wageninger 1 Jan de Wilde 264 2 Rommert Politiek 143 3 C.T. de Wit 107 4 Maarten Koornneef 59 5 Louise Fresco 51 6 Egbert de Vries 19 7 Mien Visser 17 8 Bernard Slicher van Bath 14 9 Jo Hautvast 13 10 Evert Willem Hofstee 6 Totaal geldige stemmen 693