Nieuws - 1 januari 1970

Entomologen winnen Battle

Het team van de leerstoelgroep Entomologie is eerste geworden in de Battle of the Universities. De entomologen krijgen nu 100.000 euro om van 18 tot 24 september Wageningen volledig om te toveren tot City of Insects.

Het plan van de entomologen werd donderdagmiddag 1 juni door de juryvoorzitter Rick van der Ploeg uitgeroepen tot het beste idee om wetenschap te populariseren. Het Wageningse team, onder leiding van prof. Marcel Dicke en aangemoedigd door collegevoorzitter Aalt Dijkhuizen, moest het in de finale in Amsterdam opnemen tegen twee finalisten. Zij kregen daarbij vooral een aantal lastige vragen van de Amsterdamse biochemicus en NRC-columnist Piet Borst te verwerken. Het team van de Universiteit Leiden eindigde op de tweede plaats met hun idee een manifestatie over vrome kluizenaressen te organiseren. De Groningse biologen, die een documentaire willen maken over het broedgedrag van de Bonte vliegenvanger, moesten genoegen nemen met de derde plaats. Dicke in een eerste reactie: ‘Dit laat zien dat je geen ruggengraat nodig hebt om te laten zien dat je belangrijk bent’.
De wedstrijd is uitgeschreven door de Stichting Academische Jaarprijs in samenwerking met NRC Handelsblad en onderzoeksorganisaties KNAW en NWO. / GvM, JH