Nieuws - 1 januari 1970

Entomologen winnen Battle

Het team van de leerstoelgroep Entomologie, dat namens Wageningen Universiteit meedeed aan de Battle of the Universities, heeft donderdag 1 juni in een spannende finale de universiteiten van Leiden en Groningen verslagen. Met de eerste prijs, een bedrag van 100.000 euro, zal het team Wageningen van 18 tot 24 september omtoveren tot City of Insects.

Wetenschapscommunicatie is echt een experimenteel vakgebied, oordeelde de Amsterdamse natuurkundige Robbert Dijkgraaf die de finalestrijd presenteerde. Keer op keer blijkt hoe moeilijk het is om wetenschap te populariseren. En toch was dat nu precies het doel van de Battle of the Universities die dit jaar voor het eerst werd gehouden. Op initiatief van NRC Handelsblad schreven de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een wedstrijd uit voor alle veertien Nederlandse universiteiten om wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek te vertalen. Het Wageningse team, onder leiding van hoogleraar Entomologie prof. Marcel Dicke, haalde de finale met het onderwerp ‘Zonder insecten geen leven op aarde’.
Tijdens het slotevenement in het intieme zaaltje van Cineac in Amsterdam lichtte Dicke een tipje op van het insectenonderzoek aan zijn leerstoelgroep. Zijn teamleden wezen het publiek ondertussen op de schoonheid van de sprinkhanen die ze in doosjes hadden meegenomen. Tevens presenteerde het team de plannen om het grote publiek tijdens een speciale insectenweek in Wageningen kennis te laten maken met de kleine veelvoeters.
Na afloop van de presentatie mocht de jury een kwartier vragen stellen. Het Wageningse team, dat de spits af mocht bijten, kreeg het daarbij flink voor de kiezen. Zo wilde arts en NRC-columnist Piet Borst van de studenten uit het team weten hoe het insectenonderzoek bijdraagt aan de bestrijding van malaria.
Na de Wageningse presentatie was het de beurt aan de beide andere finalisten. Bij hen bleef de jury veel meer hangen op inhoudelijke details, waardoor de aandacht van het publiek verslapte. Ondanks de oprechte nieuwsgierigheid – toch de basis voor de wetenschap - bewees de jury daarmee eens te meer hoe moeilijk het is om wetenschap toegankelijk te maken.
Bij de bekendmaking van de winnaar roemde de jury de wetenschappelijke publicaties die de basis vormen voor het Wageningse voorstel. Ze waarschuwde er wel voor om ook tijdens het insectenfestival de diepgang niet te vergeten. Daarop ontving het team de Academische Jaarprijs uit handen van juryvoorzitter Rick van der Ploeg. Het team van de Universiteit Leiden werd tweede met een manifestatie over de rol van kluizenaressen in de late middeleeuwen. De Rijksuniversiteit Groningen werd derde met een documentaire over het broedgedrag van de bonte vliegenvanger.
De entomologen gaan het prijzengeld gebruiken voor de organisatie van de insectenweek in en rond Wageningen. Ook het tv-programma Het Klokhuis zal in die week aandacht besteden aan insecten, en er worden lespakketten voor het onderwijs ontwikkeld.
De Academische Jaarprijs zal voortaan ieder jaar worden uitgereikt. En de kans is groot dat Dijkgraaf er weer bij is als presentator. Immers, ‘quizmaster worden is toch het ultieme doel van iedere wetenschapper’. / JH