Nieuws - 1 januari 1970

Entomologen strijden om Jaarprijs

De Wageningse entomologen gaan de universiteit vertegenwoordigen in de strijd om de Academische Jaarprijs. Deze strijd tussen universiteiten draait om het populariseren van wetenschappelijk onderzoek, en kan een ton opleveren.
Het Laboratorium voor Entomologie gaat de strijd in met een populair wetenschappelijk boek over insectenonderzoek, een dvd met insectenfilmpjes en een website.

Na een voorronde waaraan 65 teams deelnamen door een plan van aanpak in te dienen, zijn de entomologen geselecteerd om Wageningen Universiteit te vertegenwoordigen tegen twaalf teams van andere universiteiten. De deelnemers hebben nu tot half mei de tijd om hun plannen verder uit te werken. De voorstellen van andere universiteiten lopen uiteen van een balletvoorstelling tot een levensechte reconstructie van het wetenschappelijk onderzoek. Het wedstrijdelement wordt versterkt door de deelnemers weblogs te laten bijhouden, op www.academischejaarprijs.nl. Op 1 juni wordt de winnaar bekendgemaakt.
Wageningen hield, zoals meer universiteiten, eerst een eigen voorronde. Het voorstel van het entomologenteam onder aanvoering van prof. Marcel Dicke werd van de vijf ingediende voorstellen het meest kansrijk geacht en ter beoordeling doorgestuurd naar de landelijke jury van de ‘Battle of the universities’.
Dicke is enthousiast over de interuniversitaire wedstrijd. ‘Wij zijn altijd in voor het vertalen van wetenschappelijk werk naar een breed publiek. We organiseren niet voor niets al sinds 1997 de lezingenserie ‘Insecten en maatschappij’ en we hebben hier zeer regelmatig een televisieploeg op bezoek.’ Op 21 december brengt het lab zelfs een insectenkwartetspel met eigen fotomateriaal op de markt.
Het team van tien personen bestaat volgens de regels voor de helft uit studenten. Dicke: ‘Zij hebben hopelijk veel gevoel voor het materiaal dat aanslaat bij de jonge doelgroep. Maar mochten we onverhoopt niet winnen dan sprokkelen we het geld voor het boek wel ergens anders geld bij elkaar.’
De Academische jaarprijs is een initiatief van NRC Handelsblad, wetenschapsacademie KNAW en onderzoeksfinancier NWO. / YdH