Organisatie - 1 januari 1970

Entomologen in finale van Battle

Het plan van de leerstoelgroep Entomologie om Wageningen in september om te toveren tot City of Insects is doorgedrongen tot de finale van de Battle of the Universities.

Het team van entomologen moet de jury er op donderdag 1 juni van zien te overtuigen dat hun idee het best wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek weet te vertalen. Ze moeten het opnemen tegen Leidse alfa’s met een manifestatie over kluizenaressen en Groningse biologen die een documentaire willen maken over het broedgedrag van de Bonte Vliegenvanger.
Het team van hoogleraar Entomologie prof. Marcel Dicke gaat verkleed als insect naar de finale in Amsterdam, en zal het project onder meer presenteren met een spectaculaire insectendans. De winnaar van de wedstrijd, die is uitgeschreven door de Stichting Academische Jaarprijs in samenwerking met NRC Handelsblad en onderzoeksorganisaties KNAW en NWO, krijgt 100.000 euro om de plannen te realiseren.
De entomologen gaan onder het motto ‘Geen leven zonder insecten’ Wageningen van 18 tot 24 september in de ban brengen van insecten. Zij denken onder meer aan een insectenfilmfestival, insectenkunstmanifestaties, een insectenconcert, insectenmaaltijden, etalagewedstrijden en een open dag van de universiteit. Ook de gemeente en organisaties als de Vlinderstichting zijn bij het initiatief betrokken. De respons is al zo groot dat de week ook doorgaat als de entomologen de prijs niet krijgen. Op de website van het Wb (www.wb-online.nl) verschijnt donderdagmiddag de uitslag zodra deze bekend is, en een verslag van de wedstrijd. / GvM