Nieuws - 30 oktober 2014

Entomologen blij met insecten in supermarkt

tekst:
Rob Ramaker

Eetbare insecten, vanaf januari liggen ze bij supermarktketen Jumbo gewoon in het schap. Een fantastisch stap, vinden de Wageningse voorvechters Dicke en Van Huis.

‘Ik vind dit geweldig,’ reageert Marcel Dicke, hoogleraar Entomologie. ‘Tijdens mijn TED-talk in 2010 voorspelde ik dat er in 2020 insecten in de supermarkt zouden liggen. Maar ik was te pessimistisch. We zijn zes jaar eerder.’ En Nederland is niet eens de trendsetter zegt Dicke. Begin deze maand lagen er al insecten in de Belgische schappen.

Ook zijn collega Arnold van Huis reageert positief: ‘Dit is groot nieuws voor mij. Leuk dat het begint te lopen.’ Van Huis is momenteel in Korea voor  – hoe kan het ook anders – een seminar over het eten van insecten. Overal waar hij komt ziet de entomoloog positieve ontwikkelingen. Maar, zo waarschuwt hij, brede acceptatie blijft een kwestie van de lange adem: 'Het gaat langzaam, maar naarmate de belangstelling groeit, zien meer mensen insecten als een serieus alternatief.’

In Nederland waren eetbare insecten alleen te koop in groothandels en bij speciaalzaken. Vanaf 1 januari liggen ze dus gewoon in het schap. Al moet Jumbo nog bekend maken welke producten worden aangeboden en op welke schaal. Een woordvoerder laat wel alvast weten dat de start ‘voorzichtig’ zal zijn.

Tijdens mijn TED-talk in 2010 voorspelde ik dat er in 2020 insecten in de supermarkt zouden liggen. Maar ik was te pessimistisch.
Marcel Dicke

Gezien de vele positieve reacties verwacht Dicke dat concurrenten spoedig zullen volgen. Zelf klinken de supermarktketens nog niet helemaal overtuigd. Albert Heijn laat weten de insectentrend nauwlettend te volgen. Er zijn echter geen plannen om op de kort termijn te volgen: ‘Op dit moment is er te weinig vraag van onze klanten naar dat soort producten,’ reageert een voorlichter. Ook supermarktketen Plus vindt het een niche die nog niet aantrekkelijk genoeg is.

Toch denkt Dicke dat de opmars door zal gaan: ‘Mensen merkten na mijn TED-Talk vaak op dat ik zo optimistisch was. We zien nu dat dat wel meevalt.’ De entomoloog vermoedt dat we voor het kantelpunt zitten: ‘Vanaf januari zullen we zien hoe de insecten lopen in de Jumbo.’

Dicke en Van Huis brachten samen met kok Henk van Gurp in 2012 in een insectenkookboek uit. Dit is inmiddels vertaald in het Engels.