Student - 6 december 2010

Enkeltje Madrid in de zak

Sinterklaas is veel te lief geworden. Vroeger was het een feest van normen en waarden, de roe, de zak en de Moorse knecht. Komt daar de schandpaal bij?

Geert Dales heeft er gisteravond flink van langs gekregen. Op het sinterklaasgala voor volwassenen (daar had ik bij moeten zijn!) kreeg Dales de Zwarte Piet uitgereikt voor zijn wangedrag. Hij zou liberaal gedeclareerd hebben, gesjoemeld bij de omstreden hogeschool InHolland en de Noord-Zuidlijn te rooskleurig hebben voorgesteld. Wat een heerlijke prijs.
Ga maar na waar mensen tegenwoordig allemaal mee weg kunnen komen. Je hoeft maar een willekeurige misdaadserie te kijken om te zien hoe moeilijk het is een zaak te vormen. Daarbij zijn veel vormen van antisociaal gedrag niet strafbaar. De publieke schandpaal is ideaal voor vergrijpen die wel in ernstig in strijd zijn met 'oeroude Hollandsche waerden,' zoals de uitreikers van de Zwarte Piet het noemden, maar geen juridische consequenties hebben.
Gedrag in dat grijze gebied, daar was Sinterklaas vroeger goed in. De straf voor ongewenst gedrag was bescheiden: een zakje zout of een roe in plaats van zoetigheid. Verdomd als je niet op je handelen lette als je geloofde dat Sinterklaas alles zag. Het maakte kinderen zelfbewust, wat leidt tot een afname van antisociaal gedrag. Voor volwassenen werkt dat ook. Zet iemand in een ruimte vol spiegels en hij is eerder geneigd zich sociaal te gedragen.
In deze tijd van informatievrijheid is niemand die er toe doet nog anoniem. Iedereen in het land en daarbuiten kan je kennen door de persoonlijke informatie die je beschikbaar dient te stellen om 'erbij te horen'. Veel mensen kregen daarvan de kriebels, maar misschien heeft het wel een zeer groot positief extern effect. Als iedereen weet wie je bent en wat je doet, zul je je wel twee keer bedenken voor je over de schreef gaat. Net als vroeger, toen je dacht dat Sinterklaas over je schouder keek.