Wetenschap - 5 december 2002

Engels aan universiteit baart WSO zorgen

De Wageningse Studenten Organisatie maakt zich zorgen over de kwaliteit van het Engelstalige onderwijs. Nederlandse studenten klagen over onverstaanbare internationale studenten, terwijl internationale studenten op hun beurt klagen over onverstaanbare docenten.

Volgens Geert Muggen van Onderwijs en Studentenaangelegenheden leverden de Muggenenqu?tes van de eerste periode, waarmee het onderwijs wordt ge?valueerd, echter geen schokkend beeld op. "Bij twee vakken had meer dan 45% een lage score voor het Engels gegeven", zegt hij. De vraag over Engelstalig onderwijs was in de eerste periode voor 25 vakken relevant. Muggen: "Er waren ook hele hoge scores bij."

Toch komen bij de WSO regelmatig klachten binnen over het slechte engels van docenten, vertelt voorzitter Lieselotte Heederik. Verder zijn vooral klachten van Nederlandse studenten over de onverstaanbaarheid van sommige buitenlandse studenten veel gehoord. Heederik is bang dat er te weinig aandacht wordt besteedt aan het testen van het Engels van internationale studenten. Verder vindt ze het slecht dat sinds kort de zomercursus Engels is afgeschaft. Het onderwijs lijdt onder het gebrekkige Engels van sommige studenten, denkt de WSO-voorzitter. "Als je met studenten in een werkgroepje zit en je kan ze niet verstaan dan gaat de kwaliteit van het onderwijs naar beneden." | L.M.