Nieuws - 23 maart 2010

Energierijke tussendoortjes maken niet dik

Van snacken wordt je niet per se dik, tenminste, als je jong en slank bent. Dit verrassende resultaat blijkt uit promotieonderzoek bij de afdeling Humane Voeding.

Snickers.jpg
Promovendus Mirre Viskaal-van Dongen en hoogleraar Sensoriek en Eetgedrag Kees de Graaf onderzochten het effect op het lichaamsgewicht van energierijke snacks zoals pinda's of snickers en energiearme snacks zoals fruit. Ook keken ze naar het tijdstip van snacken: tussendoor of bij de maaltijden. De proefpersonen waren verder vrij om te eten wat ze wilden. 'Het populaire idee is dat je van snacken dik wordt', zegt de Graaf. 'We hadden dan ook verwacht dat energierijke snacks tussendoor zouden leiden tot een verhoging van het lichaamsgewicht, een inkopper.'
Compenseren
Maar de resultaten van het onderzoek verrasten de Graaf. Er was geen verschil in gewicht tussen proefpersonen die energierijke of energiearme snacks aten. Dit geeft volgens de Graaf aan dat de proefpersonen het snacken goed compenseren door minder andere dingen te eten. Volgens de hoogleraar speelt de relatief lage leeftijd van gemiddeld 22 jaar van de proefpersonen mogelijk ook een rol in de resultaten. 'Het zou interessant zijn de proef te herhalen met wat oudere proefpersonen of bij mensen die gemakkelijk overgewicht ontwikkelen', besluit de Graaf.