Nieuws - 19 september 2012

En toen was Rabbinge weer PvdA-lid

Emeritus hoogleraar Rudy Rabbinge is hernieuwd lid geworden van de PvdA. Hij merkte dit vanmorgen op tijdens een vraaggesprek over voedselveiligheid. Deze vond plaats voor zo'n dertig geïnteresseerde studenten in de sociëteit van Ceres.

Rabbinge-GA--20111124-_ND72423.JPG
Vorig jaar maakte hij in Wageningen World nog bekend zijn lidmaatschap te hebben opgezegd. Hij ergerde zich aan de focus op carrières in plaats van inhoud. Rabbinge: ‘Ik heb daar veel discussie over gehad, ook met PvdA-leden, zoals Jeroen Dijsselbloem, Job Cohen en Diederik Samsom. Zij zeiden dat ik eigenlijk gelijk had en recentelijk is dit dramatisch veranderd.'
In de rest van de lezing gaf Rabbinge voorbeelden van vervlechting tussen onze voedselvoorziening met veiligheid en vrijheid. Zo zorgden hoge voedselprijzen voor de start van de Arabische lente. Verder zorgen autoritaire regimes voor landbouwdrama's omdat ze boeren hun werk te gedetailleerd opleggen. Dankzij de vragen van moderator Frénk van der Linden liet Rabbinge ook een persoonlijke kant zien. Hij vertelde over zijn idealisme (‘Ik hoop dat Afrika in de toekomst niet meer wordt gezien als een verloren continent') en werklust (‘ik slaap vier uur per nacht').
Studenten waren overwegend enthousiast. ‘Het maakt me niet uit op welke politieke partij hij stemt,' zei Erika, derdejaars Voeding en gezondheid. ‘Maar het was interessant te horen waarom hij zoveel doet.' Erika behoort tot een groep studenten die momenteel een vak volgt over voedselcrises. Eerstejaars masterstudent Evironmental sciences Hein kwam puur uit belangstelling: ‘Ik vind het interessant dat voedsel zó belangrijk is voor stabiliteit, en het is mooi dat Rabbinge Wageningen zo op de kaart heeft gezet.'
Het Wageningse Comité 4 en 5 mei organiseerde deze Foodfight-lezing ter gelegenheid van het jubileum van de bevrijding van Eindhoven. Amateuratleten brachten het vrijheidsvuur vanmorgen Wageningen binnen en ‘verversten' de vlam van het monument voor de Ceres-sociëteit.