Nieuws - 17 mei 2010

Elske geeft alles op de Alpe d'Huez

Eigenlijk wilde Elske de Haas deze zomer naar Parijs fietsen om een vriendin op te zoeken. Na een krantenbericht over het beklimmen van de Franse Alpe d’Huez voor de kankerbestrijding, verlegde de Wageningse kippenonderzoekster haar koers. Op 3 juni probeert ze de berg drie keer te bedwingen.

8-Elske-de-Haan-GA--2010050.jpg
De Alpe d'Huez in de Franse Alpen heeft een haast magische klank in Nederland. Op de berg met de eenentwintig haarspeldbochten veroverden acht Nederlanders in de Tour de France ooit de dagzege. Voor Elske de Haas, promovenda bij de leerstoelgroep Adaptatiefysiologie, is deze historie bijzaak.
Zij wil omhoog om geld in te zamelen voor onderzoek naar revalidatie van kankerpatiƫnten. Omdat nuttig onderzoek financiering verdient, omdat ze weet hoe lastig financiering soms kan zijn, en omdat ze heeft ervaren hoe belangrijk het is dat kankerpatiƫnten tijdens hun ziekte goed worden begeleid. Twee jaar geleden overleed haar vader aan kanker, en ook een tante en een oom heeft ze eraan verloren. 'Psychisch is kanker een zware ziekte, voor de zieke en iedereen eromheen.' Kanker is namelijk vaak een proces van een paar jaar, legt ze uit.
Alpe d'Huez
Als voorbeelden waar geld voor nodig is, noemt ze: lotgenotencontact, je psychisch leren wapenen tegen vermoeidheid en lichamelijke inspanning om in conditie te blijven. Om onderzoek te ondersteunen dat het leven met kanker kan verbeteren, laten fietsers zich bij de actie Alpe d'Huzes sponsoren om zo vaak mogelijk boven te komen - zes keer is het streven. Het geld dat ze hiermee inzamelen, gaat naar een onderzoeksfonds van KWF kankerbestrijding. Bij de vierde editie van Alpe d'Huzes in 2009, brachten 1300 deelnemers bijna zes miljoen euro bijeen, bijna vijfduizend euro per persoon.Om de berg te bedwingen is De Haas sinds de herfst aan het trainen. Drie keer per week spinnen in de Bongerd en in het weekend wat langere tochten fietsen. 'De Grebbeberg is inmiddels een vriend geworden.' Na haar werk fietst ze vaak via een omweg naar huis, en iedere ochtend en avond doet ze nog een half uurtje oefeningen voor de buik- en bovenbeenspieren, voor de algehele stevigheid.
Oude racefiets
Met haar conditie zit het wel goed, denkt De Haas, en een doorzetter is ze naar eigen zeggen ook. 'Maar het gaat heel zwaar worden. Het zal vooral op mentale kracht aankomen.' Waar een profrenner in een minuut of veertig boven is, zal De Haas gauw drie keer langer nodig hebben. Ze rijdt bovendien op de oude racefiets van haar vader, 'al heb ik er misschien vaker op gefietst dan hij'.Veel deelnemers gaan voor zes beklimmingen, maar de promovenda vindt drie keer boven komen realistischer. Of dat ook echt lukt weet ze niet. 'Ik zal alles geven, meer kun je niet doen.'
Wie Elske de Haas wil steunen: www.opgevenisgeenoptie.nl